Torra entrega la Medalla d'Or a Bernat Pegueroles, marit de Carme Forcadell (ACN)
Torra entrega la Medalla d'Or a Bernat Pegueroles, marit de Carme Forcadell (ACN)

Torra: "La presó de Forcadell és la metàfora de la nostra presó col·lectiva"

S'han entregat les Medalles d'Or de la Generalitat a Forcadell, l'exmagistrat del Tribunal Constitucional Carles Viver i Pi-Sunyer i el despatx d'arquitectes RCR

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat l'empresonament de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, com "la metàfora de la presó col·lectiva" dels catalans. Ho ha dit en la cerimònia d'entrega de les Medalles d'Or de la Generalitat a Forcadell, l'exmagistrat del Tribunal Constitucional Carles Viver i Pi-Sunyer i el despatx d'arquitectes RCR.

En el cas de l'expresidenta del Parlament, empresonada al centre penitenciari Mas d'Enric des de fa prop de mig any, ha estat el seu marit qui ha recollit la medalla.

"La seva situació de presó és una metàfora de la nostra presó col·lectiva."

Torra ha dit que té total confiança que Catalunya i els seus ciutadans avançaran en la direcció política que considerin malgrat les incerteses.

"Els catalans serem allò que vulguem ser. Està a les nostres mans fer realitat els nostres somnis."

De Forcadell, Torra n'ha lloat el valor de la llibertat; de Viver i Pi-Sunyer, el talent en "el rigor professional i la fidelitat a les institucions de la terra", i dels arquitectes d'RCR, el fet d'haver elevat el prestigi de la cultura catalana a través de reconeixements internacionals com el Premi Pritzker 2017.

 

 

Forcadell denuncia "l'acció repressiva d'un estat demofòbic"

A la cadira buida de Forcadell hi havia un gran llaç groc i ha estat el seu marit l'encarregat de llegir una carta en què la mateixa Forcadell denuncia la vulneració dels drets humans. Els crits de "llibertat" de la majoria d'assistents han servit per homenatjar l'expresidenta del Parlament.

A la carta, Forcadell denuncia l'"acció repressiva d'un estat demofòbic" que "menysprea drets fonamentals".

"No ha dubtat a trepitjar drets civils i polítics d'una part de la seva població amb l'única intenció de castigar-la per haver gosat tenir objectius polítics que, simplement, reclamen més justícia, democràcia i progrés social."

L'expresidenta del Parlament també ha alertat de la irrupció de partits "d'extrema dreta" que "estan aconseguint implementar un relat en marcs mentals i l'agenda política" contra els drets de les dones, els refugiats, les minories i els avenços socials.

"Defensen la presó per silenciar als que demanem més democràcia i llibertat o tenim el valor de denunciar la seva deriva autoritària."

 

 

Foto de família dels guardonats amb les Medalles d'Or de la Generalitat (ACN)

 

Un acte amb un record per als presos independentistes

La situació dels presos ha estat ben present en l'entrega de les Medalles d'Or de la Generalitat. De fet, tots els premiats han tingut paraules de record per als presos i els que són a l'estranger.

Viver Pi-Sunyer ha expressat la seva tristesa i indignació per la situació dels presos independentistes i ha demanat "intel·ligència política" per culminar el procés cap a la independència de Catalunya.

En representació d'RCR Arquitectes, Carme Pigem ha lamentat la situació dels dirigents independentistes encausats i ha definit la cultura catalana com una "font que no para de brollar".

La cerimònia s'ha celebrat el mateix dia que el Suprem ha demanat que els dirigents independentistes empresonats siguin traslladats a Madrid durant el judici.

ARXIVAT A:
Carme ForcadellQuim TorraProcés català
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut