La Mercè 2020 es descentralitza més que mai i limita l'aforament per la Covid
Tortell Poltrona, a punt per fer el pregó de la Mercè 2020 (EFE/Marta Pérez)

El detalls de la Mercè de la Covid: més descentralitzada que mai i aforaments limitats

Tortell Poltrona ha obert la festa amb una carta de Jordi Cuixart, que ha motivat que Manuel Valls i Cs sortissin del Saló de Cent, una altra a la seva mare i un discurs on no han faltat la crítica ni la música

Irene Vaqué Reig/AgènciesActualitzat

Festa descentralitzada, amb aforaments limitats i apostant pel talent local. Aquest són els eixos de la Mercè 2020, que viurà una edició molt allunyada de les multituds d'altres anys a causa de les restriccions imposades per la Covid-19.

Les activitats es reparteixen en tres franges, matí, tarda i vespre, i es fan amb reserva prèvia.

Tortell Poltrona obre la festa

L'encarregat d'encetar la Mercè ha estat el pallasso Tortell Poltrona, amb un pregó al Saló de Cent en què no han faltat la música ni els records d'infantesa i que han presenciat també els gegants de la ciutat, que han ballat al final, abans que ho fes l'Àliga.

Tortell Poltrona en plena actuació musical durant el pregó de la Mercè (EFE/Marta Pérez)

 

Jaume Mateu Bullich, que és com es diu l'ànima de Pallassos sense Fronteres, ha començat llegint una carta que ha rebut del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en què ha denunciat "la justícia injusta". També ha parlat del català i ha afirmat: "Qui rebutja la llengua i la cultura d'un lloc podem dir que són, com a mínim, uns inadaptats".

Per tot plegat, el regidor de Barcelona pel Canvi Manuel Valls i la de Ciutadans Luz Guilarte hagin sortit del pregó, que han considerat ideològic.

Tortell Poltrona ha reivindicat la Barcelona que "es mou" per davant d'aquells que venen "per l'arquitectura i per comprar al passeig de Gràcia".

També ha desgranat una carta a la seva mare, que es deia Mercè, explicant-li les vicissituds de la pandèmia.

 

 

No hi ha faltat la crítica per les PCR que van començar pels futbolistes, pels serveis "bàsics però que cobren molt poc" com les infermeres o caixeres, cap a un estat de dret "que tinc la sensació que està tort" o un Parlament "que de vegades sembla un institut prop de les vacances d'estiu". També ha recordat que els seus col·legues estan "rovellats i arruïnats" i ha donat les gràcies als ajuntaments que han programat cultura durant la pandèmia.

Tortell Poltrona ha demanat als polítics que siguin "radicals amb els temes climàtics i de solidaritat" i ha recordat tragèdies com les de Mória o el Líban.

El pregoner de la Mercè 2020 s'ha passejat pel Saló de Cen (Ajuntament de Barcelona)

 

Per la seva part, l'alcaldessa, Ada Colau, ha afirmat que la Mercè d'enguany "no serà una festa major, perquè no hi haurà els carrers i places plens com tant ens agrada" però serà "una reivindicació de Barcelona, la seva gent i la cultura".
 


Escenaris on no havia arribat la Mercè

La programació musical arrenca aquest dimecres amb el concert de la Banda Municipal de Música a la plaça Major de Nou Barris.

En total, s'han programat un centenar d'actuacions en 14 escenaris, entre els quals alguns que mai s'han fet servir abans per a la festa major de Barcelona, com el Camp Nou, el Park Güell, l'antiga presó Model o la Casa de l'Aigua. La Mercè arribarà a barris on fins ara no ho havia fet, com la Marina del Prat Vermell, Roquetes o Ciutat Meridiana.


Sense cultura popular al Gòtic

Entitats veïnals i de comerciants del Barri Gòtic s'han queixat de l'absència d'activitats al seu barri durant la Mercè. Denuncien que els gegants o esbarts dansaires "nascuts o arrelats en aquests carrers" no surtin al barri. Sí que ho faran al Raval, el Guinardó, el Park Güell o Nou Barris.

Col·lectius com Amics de la Rambla, l'Associació de Veïns i Comerciants de La Mercè i Fem Ciutat Vella entenen que es descentralitzi la festa però critiquen que "s'ha ignorat el barri on es van recuperar la festa major, al voltant de la basílica de la Mercè".    

El ball de l'Àliga a la Mercè 2019 (ACN/Aina Martí)

     

Un centenar d'actuacions musicals

Aquest any no hi ha ciutat convidada però sí una aposta pels artistes locals. De la quarantena de grups programats al Barcelona Acció Musical (BAM), vint són d'aquí, vuit de la resta de l'Estat i onze, internacionals. Destaquen els concerts de Rodrigo Cuevas, Califato 3/4, Lina i Raül Refree, Neue Grafik Ensemble, Novelist , Núria Graham o 12Twelve.

La programació inclou espectacles de dansa i teatre que havien de formar part de Món Llibre, el Grec Festival de Barcelona o la Quinzena Dansa Metropolitana.

El BAM Cultura Viva portarà una vintena de propostes artístiques de proximitat al recinte Fabra i Coats. I per als més joves, el Parc del Fòrum acollirà les actuacions de Suu i Lildami, entre d'altres. S'intenta garantir la seguretat de l'accés amb un sistema telemàtic, amb reserva prèvia a través de la pàgina web de la Mercè.

Després dels problemes informàtics del primer dia, el servei ha funcionat amb normalitat, però molta gent s'ha quedat sense entrada per la limitació dels aforaments. Per poder fer arribar els espectacles a més gent, es retransmetran 27 concerts a través de Betevé i Barcelona Cultura.

En el cas de la cultura popular, hi haurà actuacions als barris per acostar-la a la gent i que no s'hagin de desplaçar.

I el MAC Festival, el festival d'Arts de Carrer, portarà les propostes de 150 companyies a 13 espais de la ciutat.
 

 

El piromusical, des de casa

El piromusical s'haurà de seguir des de casa (Ajuntament de Barcelona)

 

Un dels esdeveniments habitualment més concorreguts de la festa, el piromusical, serà el dia 27 i sense públic, però tindrà focs més alts i potents que mai perquè es pugui seguir des de més balcons, terrats i finestres.

La banda sonora es retransmetrà per les emissores de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals perquè tothom la pugui sentir mentre mira cap al cel i estarà dedicada al segment de població més afectat per la Covid-19: les persones de 60 anys o més.

Sense transport públic de nit

Un altre canvi és que no es reforçarà el transport públic ni s'allargarà el servei de metro, Tram o Ferrocarrils de la Generalitat durant els dies de festa, perquè les activitats acaben abans que altres anys. El 24, el servei acabarà a la mitjanit.

El metro només reforçarà l'atenció al públic, seguretat i neteja en determinades hores del dia en les línies i estacions properes als escenaris dels actes programats, les línies d'FGC funcionaran com un dia laborable d'agost a la línia del Vallès i com un feiner a la de l'Anoia. Rodalies oferirà el servei de dia festiu a rodalies i de feiner a regionals. I el Trambaix circularà com un dissabte i el Trambesòs, com un festiu.

Del 24 al 26 de setembre sí que es reforçarà la línia 150 de bus, per facilitar l'arribada al castell de Montjuïc, on tindran lloc activitats familiars dins del MAC festival.

 

 

ARXIVAT A:
Cultura popular
Anar al contingut