Kiev

El debat electoral a Ucraïna: en un estadi de futbol davant milers d'espectadors

Els dos candidats han estat els protagonistes del debat presidencial fet davant milers d'espectadors

Actualitzat

El debat presidencial entre Vladímir Zelenski i Petró Poroixenko s'ha fet aquest divendres a l'Estadi Olímpic de Kíev, amb capacitat per a 70.000 espectadors.

20.000 persones van assistir a l'estadi olímpic de Kíev, en un acte que va semblar més un espectacle que un debat polític. Com el moment en què l'actor còmic Volodímir Zelenski, líder en els sondejos d'opinió i el candidat més votat en la primera volta, es va agenollar per recordar els ucraïnesos morts en en conflicte del Donbàss.

El candidat a la reelecció, Petró Poroixenko, va respondre amb el mateix gest, però encarant-se a la bandera del país. Zelenski va insistir en les seves promeses populistes i Poroixenko va alertar del perill de triar un president inexpert i dèbil, va dir, davant l'amenaça russa. 

 

Himne i 10.000 policies

Un cordó policial ha dividit els partidaris dels dos candidats per impedir enfrontaments. 10.000 agents policials han estat els encarregats de garantir la seguretat de l'acte. Els espectadors han seguit el debat com si fos un partit de futbol i, fins i tot, han cantat l'himne d'Ucraïna en els instants previs a l'inici.

 

Una de les condicions que va posar Zelenski a Poroixenko perquè es fes el debat, va ser que els dos candidats es sotmetessin a un control antidòping. Després que, segons els metges, donessin els dos negatiu, l'humorista va accedir a debatre amb Poroixenko.

 

Cara a cara entre Zelenski i Poroixenko

L'humorista Vladímir Zelenski és el favorit per sortir elegit president d'Ucraïna en les eleccions que es celebraran el proper diumenge 21 d'abril. L'actor ha explicat que l'any 2014 va votar per l'actual president, però després va comprendre que s'havia "equivocat", i ha fet al·lusió a la corrupció en les altes esferes del poder:

"No soc un polític, soc un simple ciutadà que ha vingut a trencar el sistema. Soc el resultat dels seus errors."

 

 

Per la seva banda, Petró Poroshenko ha buscat desacreditar el seu rival qualificant-lo d'"incompetent" i "dèbil" al qüestionar la seva capacitat per posar-se al capdavant del país.

"Hem de saber el que farà en un país que lluita contra els separatistes prorussos a l'est del territori. No el que els seus consellers i assessors faran, sinó el que farà ell mateix."

Aquest és el tercer debat presidencial en la història d'Ucraïna. Els anteriors els van protagonitzar Leonid Kravtxuk i Leonid Kutxma el 1994 i Víktor Iúsxenko i Víktor Ianukóvitx el 2004.
 

Les enquestes, molt favorables a Zelenski

Volodímir Zelenski és un popular actor i humorista ucraïnès que al 2015 va protagonitzar la sèrie televisiva "Servent del poble", on interpretava un professor de secundària que arriba a president d'Ucraïna.

 

 

Sense trajectòria política prèvia, va decidir presentar-se a les eleccions i en la primera volta, que va celebrar-se el passat 31 de març, l'actor va treure el doble de vots que l'actual dirigent, un 30,24% davant d'un 15,95%.

L'última enquesta, difosa aquesta mateixa setmana, segueix donant per guanyador Zelenski, amb un 58% de vots a favor de l'actor, un 22% favorable a Poroixenko i un 20% d'indecisió.

ARXIVAT A:
UcraïnaVolodímir Zelenski
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut