El Constitucional afronta dividit el debat sobre dos recursos d'Oriol Junqueras
Façana de l'edifici del Tribunal Constitucional (EFE)

El Constitucional diu que el 155 era necessari però que no es pot aplicar indefinidament

El Constitucional exposa que el 155 és un mecanisme de coerció, un "remei excepcional, subsidiari i temporal"

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional dictamina que l'article 155 no es pot aplicar de manera indefinida. L'alt tribunal ha difós els de la sentència als recursos d'inconstitucionalitat del Parlament i Podem contra l'aplicació d'aquest article la tardor del 2017.

El Tribunal -que sí que va avalar la mesura aprovada pel Senat amb el suport de PP, PSOE i Ciutadans- argumenta que el 155 permet alterar temporalment el funcionament del sistema autonòmic, però que en cap cas pot comportar la suspensió indefinida de l'autonomia. Recorda que la mateixa Constitució garanteix el dret a l'autonomia.

El Constitucional exposa que el 155 és un mecanisme de coerció, un "remei excepcional, subsidiari i temporal", que no pot ser indefinit i que només pot aplicar-se quan una comunitat autònoma incompleix la Constitució, l'Estatut o atempta greument contra l'interès general d'Espanya.

El TC argumenta que, a l'octubre del 17, els membres del govern de la Generalitat van provocar "una greu crisi institucional" amb la qual "es pretenia trencar la unitat de la nació espanyola".

"El procés secessionista suposa una ruptura gravíssima del marc constitucional, en pretendre situar la comunitat autònoma de Catalunya com a ens sobirà, no sotmès a la Constitució ni a l'Estatut d'Autonomia, cosa que constitueix una manifesta negació de l'ordre constitucional en el seu conjunt, incompliment que no pot qualificar sinó de molt greu, ja que intenta trencar els principis constitucionals d'unitat i igualtat, trencar el model autonòmic i menyscabar la sobirania nacional."

El Constitucional argumenta que era impossible que el mateix govern que va proclamar la independència fos l'encarregat de tornar a la legalitat constitucional. Considera que estava justificat "un desplaçament extraordinari, excepcional i temporal de les seves funcions a òrgans estatals".

Aquesta és la resposta al recurs que va presentar la Generalitat:

ARXIVAT A:
Tribunal Constitucional Procés catalàArticle 155
Anar al contingut