Barcelona

El Consell Interuniversitari accepta convocar consultes sobre el Pla Bolonya

El conflicte de les tancades a les universitats catalanes contra el Pla Bolonya es podria desbloquejar els pròxims dies. El Consell Interuniversitari, que aplega el Govern, les Universitats i altres representants de la comunitat universitària, ha acceptat convocar consultes sobre el Pla Bolonya i, si cal, aturar-lo uns mesos. La comissionada per a Universitats, Blanca Palmada, ha dit, en declaracions a Catalunya Informació, que hi podria haver una moratòria del procés fins que s'arribi a acords concrets. De moment, els estudiants que ocupen diverses facultats de la Universitat de Barcelona i de l'Autònoma no s'hi han pronunciat, i estan pendents de decidir en assemblea si abandonen les protestes.

Actualitzat
Les universitats catalanes podran convocar consultes per aplicar la voluntat de la comunitat universitària sobre el Pla Bolonya, segons un acord assolit avui al Consell Interuniversitari i que obre la porta a posar punt final a les ocupacions. L'acord l'hauran de ratificar els alumnes, que, des de fa gairebé dues setmanes, es mantenen tancats en diverses universitats catalanes.

La comissionada d'Universitats de la Generalitat, Blanca Palmada, ha celebrat aquest acord, ja que creu que pot permetre que, a partir d'ara, hi haurà un "gir" en les mobilitzacions que els estudiants han mantingut aquestes últimes setmanes.

En concret, l'acord recull de manera ambigua dues de les principals reivindicacions dels alumnes, sobretot la possibilitat de convocar, durant aquest curs, una consulta sobre el Pla Bolonya "i aplicar, a efectes pràctics, els resultats que es desprenguin en el marc legal vigent".

Palmada ha concretat que l'acord deixa oberta la possibilitat que les universitats convoquin una consulta amb diverses qüestions sobre l'aplicació del Pla Bolonya, però no sobre si cal aplicar o no aquest pla. En aquest sentit, ha posat com a exemple que una de les preguntes que es podrien formular podria ser si hi ha suport per decretar una moratòria al Pla Bolonya.

A més, l'acord també estableix la possibilitat de crear un procés de diàleg i debat públic sobre un ampli ventall de qüestions que preocupen la comunitat universitària, entre elles, a més del Pla Bolonya, la política de beques o la compatibilitat dels estudis amb la vida laboral.

Palmada també ha indicat que una altra de les exigències dels alumnes, que era la retirada dels 31 expedients oberts el curs passat a alguns alumnes de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per l'ocupació del rectorat, és a les mans del rector d'aquesta universitat, Lluís Ferrer. Diu que es podria solucionar en funció de com evolucionin ara les mobilitzacions.

De la seva banda, un portaveu dels estudiants tancats, Hugo Alvira, ha assenyalat que els alumnes que han protagonitzat les tancades hauran de decidir en els pròxims dies a les assemblees si accepten o no aquest acord, i posar fi a les ocupacions.
Anar al contingut