Brasília

El Congrés del Brasil aprova passar la destitució de Rousseff al Senat

La proposta de destituir la presidenta aconsegueix el vot de més dels 2/3 dels diputats i ara el Senat té 10 dies per admetre-ho a tràmit i apartar-la temporalment del càrrec

RedaccióActualitzat
Ha estat una llarga sessió, al Parlament del Brasil, que aquesta matinada ha votat la destitució de Dilma Rousseff. Han estat més de sis hores i l'oposició ha aconseguit més dels dos terços de vots necessaris per tirar endavant aquest procés d'"impeachment", de judici polític, contra la presidenta del Brasil.

Només 137 diputats, els d'esquerra i extrema esquerra, han donat suport a Rousseff. La resta, fins a 367, han votat a favor de continuar el procés de destitució. Ara el Senat té 48 hores per nomenar una comissió que analitzarà les acusacions i emetrà un veredicte. Es calcula que cap al 10 de maig ja hauran fet aquesta feina, i llavors el ple del Senat, amb 81 membres, haurà de decidir si s'obre o no el judici polític.

Amb el vot de 41 senadors n'hi haurà prou, i això significaria que Rousseff seria apartada temporalment de la presidència i la substituiria el vicepresident, Michel Temer. El "judici" pot durar un màxim de 180 dies, però moltes opinions consideren que podria ser molt més curt.
Si es confirmés la destitució, es ratificaria Temer com a president fins a final de mandat, i Rousseff no es podria presentar a unes altres eleccions en 8 anys.

Rousseff, "indignada i trista"

Segons ha explicat l'advocat general José Eduardo Cardozo, Dilma Rousseff ha rebut els resultats finals amb "indignació i tristesa". Cardozo ha afegit que la presidenta no pensa donar-se per vençuda:
 

"Si algú es pensa que amb el que ha passat avui Dilma deixarà de lluitar, s'equivoca: ella lluitarà com va lluitar contra la dictadura, i per evitar que hi hagi un altre cop d'estat."

Aquest és el principal argument de Rousseff i els seus defensors: que el procés de destitució és un "cop d'estat" perquè no hi ha base real per engegar-lo i portar-lo endavant. Fernando Collor de Mello ha estat l'únic president brasiler destituït amb aquest procediment. Va ser el 1992 i el "crim de responsabilitat" comès va ser corrupció.

Un procés començat al desembre

Amb l'escàndol de corrupció de Petrobras i la pitjor crisi econòmica en dècades, el desembre l'oposició va aprofitar la debilitat de Rousseff per engegar el procés de destitució -anomenat a Brasil "impeachment", en anglès- al·legant que va maquillar els resultats econòmics del país del 2014 i el 2015 per aconseguir la reelecció.

Això va ser qualificat de "crim de responsabilitat", que és la figura jurídica fixada a la Constitució que permet engegar el procés de destitució. La defensa s'ha queixat que en tot cas només serien "faltes administratives", però amb la popularitat de Rousseff sota mínims, la majoria de partits del Congrés s'han anat apuntant a donar suport al procés.

També ho ha aprofitat el Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB) per trencar la coalició de govern que tenia amb el Partit dels Treballadors (PT) de Rousseff. El PT ha acusat el PMDB de fer-ho només perquè si prospera el procés el seu líder, Michel Temer, serà el substitut de Rousseff.

Un congrés molt atomitzat

La representació política està molt atomitzada al Brasil, amb 25 partits amb diputats al Congrés. El que té més escons, el Partit del Moviment Democràtic Brasiler, en té 68 d'un total de  513. Per la seva banda, el Partit dels Treballadors (PT) de Dilma Rousseff i Lula da Silva, en té només 58. Precisament el PMDB va accelerar el procés quan va decidir sortir del govern i donar suport a l'"impeachment."
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut