El col·lapse del SEPE provoca demores també en el cobrament de les prestacions d'atur

Els sindicats asseguren que milers de persones que s'han quedat sense feina al juny i al juliol no cobraran a l'agost com tocaria

Maria Fernández NogueraActualitzat

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE en la seva sigla en castellà) segueix col·lapsat després de l'allau d'ERTO i els múltiples errors amb què es van tramitar molts d'ells, ja sigui per equivocacions per part de les empreses que van presentar o per errors del mateix SEPE.

Molts s'han solucionat, però encara n'hi ha que no s'han resolt i, per tant, hi ha treballadors que encara no han cobrat. I el col·lapse afecta, ara també, les prestacions d'atur. Segons diversos sindicats del SEPE, hi ha milers de persones que s'han quedat sense feina entre el juny i el juliol a Catalunya que no cobraran encara en la pròxima nòmina del servei d'ocupació, prevista per al 10 d'agost.

 

En Yago Díez va estar en un ERTO a l'abril i al maig. I a mitjans de juny se li va acabar el contracte i es va quedar sense feina. A dia d'avui, encara no ha vist ni un euro ni de l'ERTO ni de l'atur:

"El que més ràbia em fa és que no tinc manera de fer una queixa formal o parlar amb algú i que em resolgui el problema. Un mes pots aguantar, però estem parlant d'abril, maig i després l'atur. La situació és molt complicada".

I és que contactar amb el SEPE -l'organisme que tramita tant les prestacions dels ERTO com les de l'atur- és molt difícil. Obtenir cita prèvia és gairebé impossible. I aconseguir que agafin el telèfon, també.

 

Obtenir cita prèvia per al SEPE a través d'internet és una missió gairebé impossible
Obtenir cita prèvia per al SEPE a través d'internet és una missió gairebé impossible

 

En Yago hi ha trucat més de cent vegades sense èxit. Finalment, ha iniciat els tràmits per demanar l'atur per internet, però encara no li han ofert cap solució. I el seu no és un cas aïllat. Diversos sindicats amb representació al SEPE expliquen que el servei encara està saturat a causa dels errors dels ERTO.

I alerten que milers de persones que s'han quedat a l'atur entre el juny i el juliol cobraran la prestació amb demora, tal com indica el delegat sindical de la CGT, Miguel Ángel García:

"L'allau és tanta i la demanda és tanta, que estem començant a no estar al 100% al dia com estàvem acostumats en el pagament de les prestacions a persones que són acomiadades per l'empresa o que acaben el contracte de treball".

Les oficines del SEPE són dins de les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). I cada matí, al davant d'aquestes dependències hi ha cua perquè, a causa de la Covid-19, a la sala d'espera de dins està prohibit esperar-s'hi. Les persones que fan cua al carrer, doncs, són les que han aconseguit obtenir cita prèvia tot i les dificultats.

 

Però al marge de la cua de la cita prèvia, cada matí hi ha un degoteig constant de persones sense cita que pregunten com ho poden fer perquè els atenguin. Els que s'acosten a l'oficina del carrer Sepúlveda de Barcelona, per exemple, en marxen amb un petit truc: cada dia a les 9 del matí s'alliberen 60 cites, que s'acaben en qüestió de minuts. Ara mateix, tant al SEPE com al SOC només atenen si hi ha cita prèvia.

A la cua dels que tenen cita prèvia, hi ha tant persones que han patit errors en el cobrament de l'ERTO com persones que s'han quedat a l'atur i volen demanar la prestació per desocupació. La Sònia Moreno treballa en un forn de pa, però té el contracte suspès per un ERTO des del març. I encara no ha cobrat res:

"Estic aquí per poder solucionar el tema de l'ERTO, perquè el gestor de l'empresa no el va sol·licitar bé i portem sis mesos que no cobrem".

 

La Cèlia Quiroz, per la seva part, fa unes setmanes que es va quedar a l'atur, però encara no ha pogut tramitar la sol·licitud de la prestació. De fet, és una de les persones que no tenen cita prèvia, sinó que han vingut a preguntar com ho poden fer perquè algú les atengui.

"S'ha de pagar el lloguer i les ajudes no les estan donant com les haurien de donar. Estem desesperats."

TV3 ha intentat posar-se en contacte amb el Ministeri de Treball per elaborar aquesta informació, però no ha obtingut resposta.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaAtur
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut