Errors en la tramitació dels ERTO deixen milers de treballadors sense cobrar des del març

El Servei d'Ocupació Estatal diu que estan col·lapsats i que trigaran mesos a corregir-los però assegura que tothom acabarà cobrant
Errors en la tramitació dels ERTO deixen milers de treballadors sense cobrar des del març

Errors en la tramitació dels ERTO deixen milers de treballadors sense cobrar des del març

El Servei d'Ocupació Estatal diu que estan col·lapsats i que trigaran mesos a corregir-los però assegura que tothom acabarà cobrant
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Millers d'errors en la tramitació dels ERTO han fet que uns 15.000 treballadors, segons els sindicats,  i 80.000, segons el govern, encara no hagin cobrat la prestació d'atur.

El Servei d'Ocupació Estatal, el SEPE, i els gestors admeten que hi hagut errors a l'hora d'emplenar els expedients per l'allau d'ERTO, i que encara es trigarà mesos a corregir-ho.

Amb la desescalada, molts treballadors que es van veure afectats per un ERTO ja es van incorporant a la feina. De tota manera, el nombre d'expedients de regulació d'ocupació encara creix.

Segons dades del Departament de Treball, a Catalunya s'han presentat 97.492 ERTO des de l'inici de la crisi sanitària, que ja afecten 718.327 treballadors.
 

 

La qüestió és que milers de persones no han cobrat res des del març. Treballadors del SEPE reconeixen que errors administratius han deixat sense cobrar milers de treballadors afectats per un ERTO.

Miguel Ángel López, delegat CGT del SEPE de Barcelona, explica que n'hi ha prou amb un petit error perquè l'expedient no acabi el seu recorregut.

"En un número de compte o compte corrent, que s'hagin de posar 10 dígits, si en poses 9 això és un error i fa que aquest senyor no cobri."

Assenyalen que algunes empreses i gestories no han omplert correctament l'Excel per tramitar els expedients, tot i que admeten que el programa informàtic que es va crear específicament per a això tampoc és el més adequat.
 

Errors en la tramitació dels ERTO deixen milers de treballadors sense cobrar des del març
Un petit error en la tramitació d'un número o una lletra és suficient per quedar-se sense cobrar (CCMA)


No amaguen que trigaran mesos a corregir totes les errades, possiblement fins després de l'estiu. Afirmen, però, que els afectats acabaran cobrant.

"Se sap el que se'ls ha pagat, n'hi ha registres, se sap que aquesta persona ha estat afectada per un ERTO i es podrà arreglar aquesta prestació més tard o més d'hora."

 

Evitar nous errors

Per evitar nous errors, els gestors -col·lapsats aquests dies per l'allau d'expedients- demanen poder accedir al sistema informàtic del Servei d'Ocupació Estatal. Alfonso Lluzar, president del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya, demana que l'administració confiï més en els professionals.

"La mateixa pressió que hem tingut per muntar els ERTO ara la tindrem per desmuntar-los. No caiguem en els mateixos errors, fem les coses millor. I al SEPE, com han fet altres administracions: confiï més en els professionals i i doni'ns accés per veure el que està passant en els expedients que estem tramitant."

Els gestors demanen poder accedir al programa informàtic del SEPE per evitar més errors (CCMA)


Els treballadors del SEPE, que estan fent teletreball, també diuen que estan col·lapsats. Reconeixen que fan moltes hores extres sense cobrar, tot i el reforç de la plantilla. Amb tot, consideren un error obrir les oficines l'1 de juny. Enric Medina, treballador del SEPE de Granollers, reconeix que són més eficaços a casa.

"És millor el servei presencial però és més lent, som menys eficaços. Mentre jo t'estic atenent a tu, que m'has presentat una reclamació o una sol·licitud, sí, t'estaré resolent el teu cas, però no estaré fent altres coses."

El Ministeri de Treball admet que les prestacions pendents s'abonaran aquest mes de maig gràcies a un acord amb els bancs.
 

Les gestories amb els ERTO han tingut una allau de feina que, en general, han fet des de casa (CCMA)
ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma Economia de butxaca

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut