El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, i el director general, Miquel Nadal, durant la roda de premsa en què han presentat la Nota…
El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, i el director general, Miquel Nadal, durant la roda de premsa en què han presentat la Nota d'Opinió de l'entitat (EFE/Toni Albir)

El Cercle d'Economia defensa l'amnistia si va acompanyada d'una renúncia a la unilateralitat

El president de l'entitat, Jaume Guardiola, creu que és preferible una amnistia a la repetició de les eleccions

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Albert Closas

Director del programa "Valor Afegit" de TV3

@valorafegitTV3

La darrera Nota d'Opinió del Cercle d'Economia no ha defugit el tema més polèmic dels darrers mesos: l'amnistia. El Cercle es mostra a favor d'una amnistia per a tots els encausats en els fets del 2017, com a mesura que pot ajudar, com ja ho van fer els indults, a l'estabilització de la situació política. I, en conseqüència, de la situació econòmica, que se'n beneficiaria.

Però la influent entitat de professionals, intel·lectuals i empresaris remarca que una mesura d'aquesta mena no s'ha de fer servir per simplement assegurar una investidura, perquè no solucionaria cap dels problemes actuals.
 

Renunciar a la unilateralitat

El Cercle hi posa un condicionant ineludible: els partits independentistes, que sortirien beneficiats amb la mesura, han de renunciar explícitament a la unilateralitat, perquè reafirmar-se'n "és incompatible amb qualsevol pacte dirigit a la normalització política":

"Els partits independentistes no cal que renunciïn als seus objectius, que són perfectament legítims, però ha arribat l'hora que actuïn i es pronunciïn amb la responsabilitat del realisme. No és procedent insistir en un referèndum d'autodeterminació que en les circumstàncies actuals resulta inviable."

El document comença recordant que en les eleccions del juliol "els partits independentistes catalans van obtenir un molt mal resultat", però reconeix que, malgrat això "la qüestió de l'encaix de Catalunya centralitza una vegada més el debat polític, com ha passat els últims vint anys". I defensa la necessitat d'un acord:

"El pacte entre diferents, fins i tot entre oposats, és obligat si volem continuar avançant com a país."

En aquest sentit, opina que una mesura com l'amnistia ha d'estar molt ben travada jurídicament, fins i tot amb una llei orgànica. I defugir així qualsevol càlcul partidista.

El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola (ACN/Albert Hernández)

"Desitjable" un gran acord amb el PP

Cal recordar que les Notes d'Opinió són sempre fruit de llargues discussions entre els nombrosos membres --una vintena-- de la Junta Directiva del Cercle. Una Junta que es vanta de ser diversa, tant en l'àmbit professional com ideològicament. La forma com la nota aborda la futura amnistia ressalta que "és desitjable" que sigui fruit "d'un gran acord entre els principals partits d'àmbit espanyol i els partits nacionalistes". És a dir, un gran acord que inclogui el PP.

Aquest dijous, en la roda de premsa en què s'ha explicat la nota, el president de l'entitat, Jaume Guardiola, ha hagut d'aclarir si l'acord del PP seria imprescindible o no perquè hi hagi llum verda a l'amnistia:

"Evidentment, seria molt desitjable que hi fos el PP, però seria una opció, diguem-ne... per tirar endavant."

O, dit d'una altra manera, seria "desitjable" --com diu la nota--, però no queda clar de manera taxativa si seria imprescindible.
 

Abans amnistia que repetició electoral

De fet, el Cercle insisteix en el fet que l'amnistia ha d'estar ben armada jurídicament i que ha de comptar amb la renúncia de la via unilateral. Fins al punt que Guardiola ha opinat que, si la mesura se sotmet a debat en el Congrés dels Diputats i pogués tenir un acord polític de més abast, seria "millor que anar a una repetició de les eleccions":

"El món va molt ràpid, i estar tant de temps sense govern no és bo."

Feijóo diu que no

El PP no ha tardat gens a reaccionar, i sense matisos: aquest mateix migdia, Alberto Núñez Feijóo ha tornat a reiterar que el seu partit no pot donar suport a una mesura com aquesta, perquè "no és un acord d'estat, sinó un acord contra l'Estat".

El president del PP ha afegit que "no és una reconciliació dels catalans, sinó una transacció política. És una transacció per tenir 7 vots, perquè algú pugui ser president del govern".

I encara ha reblat el clau definint l'amnistia com a "il·legal, aberrant des del punt de vista democràtic i indecent des del punt de vista moral".

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, aquest dijous a Brussel·les
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, aquest dijous a Brussel·les (ACN)
ARXIVAT A:
Procés catalàAmnistia
Anar al contingut