Bombers actuant en un incendi forestal
Els bombers van haver d'actuar molt menys el 2018

El 2018 ha estat l'any amb menys superfície de boscos cremada en 32 anys

La raó principal ha estat que va ser el segon any més plujós dels últims cent

RedaccióActualitzat

L'any 2018 ha estat l'any amb menys superfície cremada en 32 anys, des que es tenen xifres oficials. En total, s'han cremat només 154 hectàrees, segons les dades provisionals proporcionades pel departament d'Agricultura. L'any anterior, el 2017, sense focs extraordinaris, es va cremar una superfície 8,5 vegades superior: 1.294 hectàrees.

Probablement, la raó principal ha estat que el 2018 va ser el segon any més plujós dels últims cent. Va ploure molt i va ser una pluja repartida en el temps. I això vol dir pantans plens, boscos humits i menys incendis.

La comarca amb més superfície cremada va ser l'Alt Empordà, on vint incendis van cremar 24,50 hectàrees. La segueix la Noguera, amb 16 incendis i 19,36 hectàrees. En canvi, a la Cerdanya només es va produir un incendi i no es va cremar cap hectàrea. A la part baixa també es situen el Bages, amb 2 incendis i 0,02 hectàrees, la Garrotxa, amb 3 incendis i 0,07 hectàrees, i el Pla d'Urgell, amb un incendi que va cremar 0,08 hectàrees. La comarca amb més incendis va ser el Baix Llobregat, amb 25, que en total van cremar 11,76 hectàrees.
 

No abaixar la guàrdia

La dada positiva no ha de fer abaixar la guàrdia. A diferència del que passava fa dècades, els boscos no s'exploten tant. I l'abandonament rural i de pastures ha fet que la superfície forestal creixi. Per això, Marta Miralles, subinspectora del cos de bombers, avisa que hi ha risc d'incendis per molts anys:

"Vivim a una Catalunya on la superfície forestal és més gran que mai, l'extracció de combustible en format de llenya i pastures ha anat desapareixent i ara l'únic element de l'ecosistema que permet que continuï consumint aquest combustible és el foc, i per això estem destinats a tenir dècades d'incendis forestals fins que els ecosistemes no canviïn."

Això obliga a gestionar els boscos i aclarir-los i netejar el sotabosc. Els propietaris forestals que ho fan tenen recompensa. Roser Mundet, propietària de boscos i sòcia del Consorci Forestal, no té cap incendi a la seva finca des de fa dècades. Però és una feina dura i no tots els propietaris fan el mateix, com explica ella mateixa:

"El fet de gestionar un bosc no vol dir només venir a tallar i treure fusta, vol dir també estassar-los perquè estiguin nets, arreglar pistes forestals. És una inversió que val diners i que se'n beneficia la societat en general i és un cost difícil d'assumir pel propietari perquè la fusta no li dóna prou per fer aquests treballs."

El 2012 va ser el pitjor dels últims anys pel que fa a incendis. Va ser l'any del gran foc de l'Empordà, i a tot el país es van cremar 15.000 hectàrees. Des de llavors, se n'han cremat 1.500 cada any, de mitjana.

ARXIVAT A:
Medi ambientIncendis
Anar al contingut