Dones assegudes en un mercat d'El Caire.
Egipte és el país àrab amb més mutilacions genitals i accions violentes contra les dones. (Foto: Reuters)
Nova York

Egipte és el país àrab que tracta pitjor les dones, per davant de l'Iraq i l'Aràbia Saudita

L'estat àrab amb els drets de les dones més vulnerats és Egipte, seguit de l'Iraq i l'Aràbia Saudita. Un informe de la fundació Thompson Reuters assenyala que, dels 22 països estudiats, Egipte té la xifra més alta pel que fa a l'assetjament sexual, l'ablació genital i les accions violentes.

RedaccióActualitzat

La llista dels països àrabs on pitjor tracten les dones l'encapçala Egipte, segons un informe de la fundació Thompson Reuters. L'empresa de comunicació nord-americana situa després l'Iraq i l'Aràbia Saudita. En canvi, l'estat àrab on les dones tenen més drets és el de les Illes Comores, al sud-est d'Àfrica.

L'enquesta d'experts assenyala que, dels 22 països estudiats, Egipte és on hi ha xifres més elevades d'assetjament sexual i de mutilació genital. Més de 27 milions de dones estan sotmeses a l'ablació genital, el nombre més alt del món. Després de l'esclat de la Primavera Àrab, les accions violentes contra la dona s'han incrementat, segons Thompson Reuters.

L'estudi indica que la caiguda de Mubarak a la Revolució del 2011 ha provocat que les dones siguin "les grans perdedores" de la situació actual. La periodista egípcia Mona Elthaway afirma: "Necessitem una doble revolució, una contra els dictadors i una altra contra la barreja tòxica de cultura i religió que arruïna les nostres vides com a dones".

L'estudi té en compte la violència de gènere, els drets reproductius, el tractament en la família, la seva integració en la societat i les actituds en relació amb la política i l'economia. En aquest sentit, les Comores és l'estat àrab més respectuós amb els drets de les dones. En aquest país no hi ha pressions per tenir nens en lloc de nenes, els mètodes anticonceptius són àmpliament acceptats i en cas de divorci o separació les propietats les concedeixen preferentment a les dones.

En el capítol negatiu, l'Iraq és el segon país de la llista. Es considera l'Estat àrab més perillós per a la dona, amb un augment de la violència de gènere i de la prostitució. El tercer país és l'Aràbia Saudita, on la dona no pot treballar, viure a l'estranger, obrir un compte bancari o inscriure's a la universitat.

Anar al contingut