Després de la polèmica, Egipte revisa el projecte de restauració de les piràmides
Després de la polèmica, Egipte revisa el projecte de restauració de les piràmides

Egipte atura la polèmica restauració de la piràmide de Micerí

Un comitè internacional d'experts format per arqueòlegs i egiptòlegs estudiarà si el recobriment amb blocs de granit recuperats és viable

El ministeri d'Antiguitats d'Egipte ha decidit aturar la restauració de les piràmides de Guiza i formar un comitè d'experts que revisin el projecte i decideixin si val la pena tirar-lo endavant.

Aquesta setmana s'havia començat a recobrir amb grans blocs de granit la base de la piràmide de Micerí, la més petita de les tres piràmides de Guiza i situada a tocar de l'esfinx. Una remodelació que el govern egipci havia venut com "el projecte del segle" i "el regal d'Egipte al món al segle XXI", però que ha generat un fort rebuig. 

Les obres per recobrir les tres piràmides s'havien d'allargar durant més de tres anys. El govern ho veia com una forma de reactivar el turisme internacional, un dels pilars principals de PIB egipci. Però l'oposició popular potser fa que el govern egipci es replantegi la gran inversió que suposa un projecte que vol recuperar l'aspecte original de les edificacions. 

El ministeri d'Antiguitats d'Egipte havia venut el projecte com 'el regal d'Egipte al món'
El Ministeri d'Antiguitats d'Egipte havia venut el projecte com "el regal d'Egipte al món"

Diversos experts han criticat la remodelació prevista. Asseguren que aquest tipus d'intervencions contra monuments que són patrimoni de la humanitat violen les convencions de la Unesco

Ara un equip d'experts avaluarà la idoneïtat del projecte i farà un "informe científic detallat" que ajudarà a prendre la decisió definitiva sobre la seva continuïtat. Al capdavant del comitè format per egiptòlegs d'Alemanya, els Estats Units o la República Txeca, hi haurà el cèlebre arqueòleg egipci Zahi Hawass. 

Els dubtes sobre el projecte de remodelació de les piràmides de Guiza no provenen només de la seva idoneïtat arqueològica. Molts egipcis ho  consideren un malbaratament de diners en un moment en què el país viu una forta crisi econòmica, amb la inflació desbocada. 

Les obres per recobrir les tres piràmides de Gizeh s'havien d'allargar durant més de tres anys
Les obres per recobrir les tres piràmides de Guiza s'havien d'allargar durant més de tres anys

 

ARXIVAT A:
PatrimoniArqueologiaONUEgipte
Anar al contingut