El responsable de Patrimoni ha publica un vídeo en què es veuen els treballs (Mostafa Waziri)

Una piràmide recoberta de granit: la polèmica restauració que ha engegat el govern egipci

La idea és recuperar la imatge que asseguren que tenia la construcció quan la van alçar

Redacció/AFPActualitzat

Egipte vol recobrir de granit la piràmide de Micerí o Menkaure, que és a tocar de l'esfinx i de les piràmides més grans de Khafre i Keops, a Gizeh.

La reconstrucció de Micerí és "el projecte del segle", assegura amb orgull el cap del Consell Suprem d'Antiguitats d'Egipte, Mostafa Waziria. Però no sembla que tothom ho vegi de la mateixa manera.

Les polèmiques obres s'allargaran tres anys i les impulsa el govern egipci (AFP)

De fet, la publicació que ell mateix va fer a les xarxes socials s'ha omplert d'opinions contràries a unes obres que, és clar, recobriran del tot l'estructura original i mil·lenària de l'edificació.

El responsable de Patrimoni ha anunciat les obres, que canviaran del tot la fesomia de la piràmide (AFP)

Els vídeos que ha publicat ja mostren diverses files de blocs de granit a la base de la piràmide. En conjunt, les obres duraran uns tres anys i seran "el regal d'Egipte al món al segle XXI", afirma Waziri, que dirigeix la missió egipciojaponesa encarregada del projecte que pretén, asseguren, recuperar l'estructura original de l'edificació.

 

Una de les queixes més sonores l'ha fet la prestigiosa egiptòloga Monica Hanna, que no es pot creure el que està passant. "L'últim que faltava era enrajolar la piràmide de Menkaure! Quan aturarem aquestes absurditats en la gestió del patrimoni egipci?", es pregunta.

"Tots els criteris internacionals sobre restauracions prohibeixen aquestes intervencions", afegeix Hanna, que demana a tots els arqueòlegs que "es mobilitzin immediatament".


També hi ha qui es pregunta irònicament quan començaran les obres per redreçar la Torre de Pisa, o per què no s'han plantejat empaperar-la, en comptes de recobrir-la de blocs de pedra.

Això malgrat que entre les respostes n'hi ha moltes d'altres d'entusiasmades amb la idea de recobrir l'estructura amb la pedra que --segons sosté el govern i alguns també qüestionen-- recobria originalment la piràmide.

Les discussions sobre com preservar el patrimoni són una constant a Egipte, que obté del turisme el 10% del PIB.

Segons el govern egipci, aquesta obra serà un "regal" (AFP)
ARXIVAT A:
PatrimoniMuseusEgipte
Anar al contingut