Manifestació del 12-O a València

Dues dones catalanes entre les primeres sancionades per apologia del franquisme

La Generalitat Valenciana ha obert aquest procés contra tres persones per exhibir símbols i banderes franquistes el 12-O al barri de Benimaclet, a València

RedaccióActualitzat

La Generalitat Valenciana ha iniciat un procediment sancionador contra tres persones per apologia i exaltació del franquisme, segons ha avançat el diari Público. És el primer d'aquest tipus a tot Espanya i s'ha bastit a través de la Llei de Memòria Democràtica valenciana, que es va aprovar el 2017, però que encara no s'havia aplicat mai.

Els fets van passar el 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, al barri de Benimaclet, a València. A les imatges de la congregació ultra aportades s'hi veu com s'exhibeixen símbols i banderes franquistes.

Segons el diari Público, les tres persones proposades per a la sanció són dues dones i un home, tots coneguts pel seu activisme en els entorns de la ultradreta catalana i valenciana.

Dues persones vinculades a Vox

Entre les possibles sancionades hi ha Marta Carlota Sales Prendes i Francina Viñals Subirana, dues persones vinculades a Vox una temporada i molt actives entre els anomenats Grups de Defensa i Resistència (GDR) a Catalunya, també coneguts com els arrencallaços.

Sales havia mantingut un perfil baix fins ara amagant la seva identitat rere els dos cognoms paterns i fent-se dir Carlota Sales Llop, el nom amb què ha firmat diversos articles a les capçaleres digitals d'ultradreta Alerta Digital i Alerta Nacional on es feia apologia del franquisme descarnada.

Una inclinació política que no amaga, des que habitualment passeja una bandera amb l'àliga de Sant Joan, l'emblema franquista, allà on va. Carlota Sales havia evitat aparèixer fins ara en cap llista electoral, de manera que els seus cognoms reals no havien transcendit fins que no la van identificar col·lectius antifeixistes valencians per aconseguir que se la sancionés.

Viñals no ha tingut una trajectòria editorial tan intensa com la de Sales, tot i que sí que compta amb un currículum a l'extrem dret de l'espectre polític que li atorga una certa referencialitat.

Ella mateixa ha reconegut haver estat delegada regional del partit ultradretà Fuerza Nueva, que amb l'històric líder del franquisme Blas Piñar va arribar a aconseguir un diputat al Congrés, tal com recull a Twitter el col·lectiu Som Antifeixistes.

 

Francina Viñals va ocupar el lloc 24 a la llista de Vox a Tarragona en les eleccions municipals de 2019, tot i que poc després ella i Sales farien campanya per la coalició neofeixista ADÑ, formada per Falange Española de las JONS, La Falange, Democracia Nacional i Alternativa Española per concórrer a les eleccions europees, fetes el mateix dia.

Un dinar de la Fundació Francisco Franco

Tant Carlota Sales com Francina Viñals van assistir al dinar organitzat per la Fundació Francisco Franco el mes de gener passat, on es va anunciar l'obertura d'una delegació del grup d'exaltació del dictador.

El president de l'associació, el general retirat Juan Chicharro Ortega, va anunciar aleshores que delegaria aquesta funció en "una dona valenta", tot i que mai no va donar el nom d'aquesta persona adduint "raons de seguretat".

Sales i Viñals van ser les úniques dones presents a l'acte, i el seu compromís amb el règim de Franco està més que acreditat, tal com demostraria el fet que amb tota probabilitat esdevinguin unes de les primeres persones a ser condemnades per exaltar aquest règim.

A les Balears també tenen una llei que permet sancionar l'exaltació del franquisme, semblant a la valenciana. La llei espanyola, en canvi, no preveu sancions, malgrat que sí obre la porta a il·legalitzar les associacions que ho facin. En el cas valencià, els acusats encara hi poden recórrer.

ARXIVAT A:
Extrema dretaFranquismeFrancisco Franco
Anar al contingut