Una metgessa de l'hospital regional de Tver rep una dosi de la vacuna Sputnik V (Reuters/Tatiana Makeieva)

Dubtes sobre l'eficàcia de la vacuna russa, malgrat que diuen que seria del 92%

Segons algunes fonts, augmenten els casos d'individus que s'han encomanat la Covid-19 després d'haver-se vacunat

Quique Badia Masoni

La vacuna contra la Covid-19 desenvolupada pel Centre Nacional d'Epidemiologia i Microbiologia Gamaleia de Moscou tindria una efectivitat demostrada del 92%. Així es va assegurar dimecres des de l'usuari de Twitter que du el nom de la vacuna, Sputnik V.

Aquests resultats correspondrien a la tercera fase de la investigació –la que hauria d'incloure milers de subjectes d'estudi–, que no s'havia dut a terme fins ara, malgrat que és el que exigeixen les autoritats sanitàries d'arreu.

Les dades estan basades en el subministrament de la vacuna a 20 casos de contagi del virus i en una recerca sobre uns 16.000 voluntaris als quals es va donar o bé la Sputnik V o bé un placebo.

L'anunci rus arriba després que l'empresa nord-americana Pfizer i l'alemanya BioNTech van fer públic que la seva vacuna proporciona un 90% de protecció.

L'11 d'agost, Rússia va esdevenir el primer país on es va registrar una vacuna; ho va fer quan tot just va concloure la segona fase de la recerca, que implica proves sobre un nombre reduït d'humans.

 

A principis de setembre, un article publicat a la revista científica The Lancet i signat per Denis Logunov i Inna V. Dolgikova, investigadors del Gamaleia, assegurava que la vacuna havia generat anticossos contra el coronavirus en el grup de control de l'estudi en un període de 42 dies.

Controvèrsia

Però fonts citades pel mitjà d'investigació rus The Insider s'han mostrat menys optimistes sobre l'efectivitat de la Sputnik V.

Segons la capçalera digital, la cap adjunta del ministre de Sanitat a la regió de Kemerovo, Elena Zelenina, hauria explicat que un metge de la regió s'hauria encomanat la Covid-19 després de rebre la primera dosi de les dues que componen la vacuna produïda per investigadors russos. Una informació confirmada per l'agència de notícies Interfax.

Les autoritats sanitàries del territori d'Altai ja havien indicat que tres dels 42 facultatius que havien estat vacunats amb la Sputnik V van contreure el coronavirus. Unes informacions que se sumen a altres casos semblants anunciats el 28 d'octubre.

Les xifres de contagis recollides per la Universitat Johns Hopkins situaven Rússia en cinquena posició, amb més d'1,8 milions de casos de coronavirus detectats.

ARXIVAT A:
RússiaCoronavirus
Anar al contingut