Un home passeja pel pont de Londres amb una bandera de Sant Jordi
Un home passeja pel pont de Londres amb una bandera de Sant Jordi (Reuters/Simon Dawson)

DNI? Roaming? Sanitat? Coses bàsiques que has de saber del Brexit si vas al Regne Unit

La sortida del Regne Unit de la Unió Europea genera molts interrogants quotidians, més enllà dels estrictament geopolítics, com saber si podrem viatjar-hi amb el DNI o si haurem de pagar el roaming

RedaccióActualitzat

 

 

Què passa amb els catalans que viuen al Regne Unit?

L'estatus dels europeus residint al Regne Unit, o britànics aquí, és dels pocs àmbits del Brexit on l'acord transitori ja determina -en part- les relacions futures.

Els europeus que portin més de cinc anys vivint al Regne Unit han de registrar-se oficialment i tenen protegits per tota la vida tots els seus drets, laborals, professionals, i de reagrupament familiar si convé.

Qui porti menys de cinc anys també tindrà l'estatus temporal, que podrà passar a permanent, però s'haurà de demostrar que es tenen recursos suficients per viure al país (això, a la pràctica, també passa a la Unió Europea).

 

És bon moment per instal·lar-se al Regne Unit?

Si tens plans per anar-hi a viure, ara és el moment. Fins que acabi el període transitori, a final d'aquest any, un ciutadà europeu que s'instal·li al Regne Unit tindrà els seus drets garantits. Almenys, l'estatus de resident temporal fins a cinc anys, si demostra que té mitjans per mantenir-se allà.

Després, en teoria, podrà demanar el permís permanent. Després del 31 de desembre del 2020, el govern britànic establirà un sistema d'immigració per punts, que prioritzarà l'arribada de treballadors formats, amb ofertes de feina en ferm i un salari mínim del voltant de 25.000 lliures anuals.

Ara mateix, i segons dades de l'Idescat, hi ha uns 21.000 catalans residint al Regne Unit, tot i que, segur, que n'hi ha molts més que no estan inscrits o no ho han notificat. Segons l'ambaixada, a Catalunya hi ha al voltant de 20.000 britànics residint.

 

Puc entrar al Regne Unit només amb el DNI?

Sí, com fins ara. Almenys fins que acabi el període transitori, a finals d'aquest 2020. Després, els britànics establiran un sistema d'entrada, que pot ser més o menys restrictiu.

L'acord transitori garanteix, per aquest 2020, les quatre llibertats de moviment que recullen els tractats europeus; de mercaderies, capital, serveis i persones. I això empara tres milions de ciutadans europeus al Regne Unit, i un milió de britànics que resideixen a la UE.

 

Si viatjo de turista al Regne Unit, tindré accés a la sanitat?

Sí, com fins ara, amb una targeta sanitària europea. Quan acabi el període transitori, tot dependrà de l'acord amb la UE.

 

Podré trucar des del Regne Unit sense pagar roaming?

De moment, sí. Ara, trucar des del mòbil o enviar missatges quan es viatja al Regne Unit surt al mateix preu que si es fa des d'aquí, després que la Unió Europea eliminés el roaming fa dos anys i mig.

Durant aquest any s'ha de negociar què passarà amb les trucades quan s'està de viatge al Regne Unit o quan els britànics vinguin a Europa, però les grans operadores de telefonia estan valorant mantenir-ho com ara, perquè va ser una mesura molt popular.

 

I què passa amb els Erasmus?

Tots els estudiants que estiguin ara d'Erasmus podran acabar el seu curs sense patir, tant els que han vingut aquí com els gairebé 670 que estan estudiant allà. I els que es matriculin en postgraus durant aquest any pagaran les mateixes taxes i matrícula que els britànics fins que acabin els estudis.

Ara mateix hi ha un miler d'investigadors catalans que estudien o resideixen al Regne Unit. I qui demani una beca i se li aprovi aquest any, també se'n podrà beneficiar durant el temps que duri l'ajuda.

El que s'haurà de veure és què passa amb tot el que comenci a partir del gener de l'any que ve i, de moment, ningú es mulla. Però el Parlament britànic ha rebutjat mantenir el programa Erasmus com fins ara i tot fa preveure que hi haurà canvis a partir de l'any que ve.

 

Pagar amb targeta o fer transferències funcionarà igual?

En les operacions bancàries d'empreses i particulars, ara no es paga per fer transferències entre clients de la Unió Europea i durant aquest any seguirà així també amb les transferències al Regne Unit.

 

La meva empresa podrà vendre al Regne Unit?

Aquests mesos tot continuarà igual per a les més de 3.370 empreses catalanes que exporten cap allà, amb la lliure circulació de mercaderies com fins ara. Però a partir de l'1 de gener, amb acord o sense, el Regne Unit serà considerat un país tercer pel que fa a les relacions comercials de béns i serveis. I a partir de llavors, tot funcionarà segons els acords a què s'arribi.

Un cop acabat el període transitori, les empreses exportadores poden haver d'afrontar canvis a les duanes, amb aranzels o controls a la frontera; hauran d'adaptar la mercaderia a nova regulació i marc fiscal: des de conèixer si hi ha noves taxes fins a saber quins productes afecta.

I cal saber que les exportacions cap allà no pagaran IVA, però les importacions de productes britànics pagaran l'IVA a la duana. I també hi ha altres aspectes que afecten treballadors i viatgers com saber si el carnet de conduir seguirà vigent allà o si caldrà portar DNI o passaport.

A banda de la fluctuació de la lliura, també hi pot haver canvis en els contractes internacionals i en la contractació de treballadors.

 

Què s'hi juga l'economia catalana?

La Generalitat ha calculat que, si s'acaba sense acord comercial, l'impacte per a l'economia catalana pot arribar als 2.000 milions d'euros en 5 anys.

Acció, l'agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat de Catalunya, calcula que es veurien afectats uns 1.500 milions d'euros d'exportacions d'una cinquantena de productes catalans al Regne Unit, gairebé un 38 per cent de les vendes d'empreses catalanes al Regne Unit.

 

I com preparo la meva empresa per al Brexit?

La gran paradoxa és que tothom recomana a les empreses preparar-se per al Brexit, però tampoc està definit com seran les relacions econòmiques i comercials entre la UE i el Regne Unit. Això s'ha de negociar aquest any.

Davant d'això, des de la cambra de comerç britànica a Espanya es recomana preparar-se per al "pitjor escenari"; cap acord comercial, i relacions establertes segons les regles mínimes marcades per l'Organització Mundial del Comerç, encara que això signifiqui tornar als aranzels.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaBrexit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut