El Regne Unit vol deixar els Erasmus fora del Brexit... i Europa també

Dels 31.727 estudiants de la resta d'Europa al Regne Unit, 700 són catalans

Sergi Mulero/Lluís CaellesActualitzat

Els Erasmus han passat a formar part del vocabulari de milions d'europeus. No són pocs els analistes de l'entramat comunitari que els valoren com un element cabdal del que s'anomena "construcció Europea". Els Erasmus són intercanvi en estat pur: de coneixement, de llengües, de costums, d'idiomes, d'afectes, de maneres de ser i viure.

El seu nom és, en realitat, l'acrònim del Pla Regional Europeu per la Mobilitat d'Estudiants Universitaris, però l'esperit d'Erasme de Rotterdam, el lliurepensador neerlandès que va escampar l'humanisme per Europa, ha colonitzat el terme.

El programa és una història d'èxit: quatre milions i mig d'estudiants se n'han beneficiat des que es van crear l'any 1987, quan un petit grup de 3.200 alumnes van buscar aules i universitats més enllà de les fronteres.


Johnson vol mantenir el programa d'intercanvi d'estudiants

Paradoxalment, una de les eines que més ha fet per construir Europa, la volen salvar a peu i a cavall els britànics que més han empès (o tibat) per separar el Regne Unit de la Unió Europea.

El "brexiter" major, Boris Johnson, ha manifestat la voluntat de continuar dins el programa que, ara mateix, és el paraigua de 16.561 estudiants britànics als 27 països de la Unió Europea, i de 31.727 estudiants de la resta d'Europa al Regne Unit. D'aquests, 700 són catalans.

 



El cas de la Patrícia, entre els 700 Erasmus catalans que són al Regne Unit

Entre aquests 700 estudiants hi ha la Patrícia, de 23 anys. Estudia Administració i Direcció d'Empreses enfocada al món de la moda, i a la capital britànica ha trobat un ingredient clau per als seus interessos laborals: la interculturalitat, la creativitat i la riquesa que bullen en un pol d'atracció mundial com Londres i a la resta de grans ciutats del Regne Unit.

El seu Erasmus també el recordarà per la coincidència amb el Brexit. La incertesa que hi ha hagut en la gestió política de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea va fer que una universitat catalana, l'Autònoma, decidís no enviar enguany estudiants seus aquí.

La participació britànica en el programa està assegurada fins a finals del curs que ve, però de cara al futur s'han generat dubtes després que, al Parlament, la majoria de Boris Johnson aconseguís rebutjar una proposta de l'oposició per obligar-lo a negociar la seva continuïtat. El primer ministre, però, ha enviat un missatge podríem dir-ne "euròfil".

"No hi ha cap amenaça per al programa Erasmus. Hi continuarem participant. Els estudiants britànics continuaran gaudint dels beneficis dels intercanvis amb els nostres socis i amics europeus, que també podran continuar venint a aquest país."


El futur, en mans dels negociadors

Londres vol encarar la propera fase de les negociacions amb Brussel·les amb els mínims lligams previs, però els joves d'un costat i l'altre del canal de la Mànega alerten que una retirada britànica del programa Erasmus perjudicaria tothom.

Als britànics, perquè perdrien una connexió amb Europa tan necessària com l'Eurotúnel sota el canal de la Mànega: la connexió anímica amb el continent i amb Irlanda. I als continentals i irlandesos, perquè no només perdrien el contacte amb el Regne Unit, sinó amb un país i una cultura relligats amb bona part del planeta.

El futur del programa Erasmus al Regne Unit depèn ara, doncs, de les paraules de Boris Johnson i de la negociació del Brexit.

 

ARXIVAT A:
BrexitBoris Johnson
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut