Diputades turques canten "El violador ets tu" a l'hemicicle aprofitant la immunitat

La setmana passada, la policia turca va detenir set dones per cantar aquest himne contra la violència de gènere

RedaccióActualitzat

Cantar en públic "El violador ets tu", l'himne global contra les agressions sexuals a les dones, en alguns països és una heroïcitat. A Turquia, les autoritats ho consideren un delicte i és castigat amb presó. Diumenge passat, la policia va carregar contra un centenar de dones que ho van intentar a Istanbul i en va detenir set.

Aquest diumenge, un grup de diputades l'ha cantat durant una sessió al Parlament, aprofitant que tenen immunitat.

Tot ha començat quan una diputada del principal partit de l'oposició ha fet un toc d'atenció a l'hemicicle turc:

"Senyor ministre, hi ha una dansa que va començar a Xile i que s'ha escampat per tot el món per cridar l'atenció sobre la violència contra les dones."

Tot seguit, les seves companyes s'han posat a cantar una versió en turc de l'himne feminista, que ara ja coreja mig món. Al mateix temps, els diputats homes del partit han mostrat fotos de dones víctimes de feminicidis. La resta dels parlamentaris s'ho miraven astorats.

 


Acusades d'"ofenses a l'Estat" per cantar l'himne

L'acció de les diputades ha estat per protestar per les detencions que la policia turca va fer diumenge passat en aquesta concentració de dones on també es va cantar l'himne compost pel col·lectiu feminista xilè Las Tesis.

A les set activistes detingudes se les acusa d'ofenses a l'Estat i podrien arribar a ser castigades amb dos anys de presó.


"El violador ets tu", també al carrer

Centenars de dones han tornat a sortir al carrer aquest diumenge amb les mateixes reivindicacions:

En aquesta ocasió, la policia s'ha mirat la protesta de lluny.

L'himne també s'ha cantat al carrer (Reuters)


L'estudiant d'11 anys Selina Celik explicava la reivindicació:

"Qui ho sap. Potser demà jo també en soc víctima. Per això soc aquí. Per defensar els meus drets, els drets de les dones, els drets de totes les meves germanes."

L'any passat, 440 turques van ser assassinades per homes. Segons l'Organització Mundial de la Salut, a Turquia, el 38% de les dones pateixen algun tipus de violència de gènere.

 

 

ARXIVAT A:
FeminismeTurquia8M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut