Dinamarca canvia la llei per frenar l'onada de divorcis (Pixabay)
Copenhaguen

Dinamarca dificulta el divorci: les parelles han d'esperar tres mesos i fer un curs

La nova legislació pretén frenar l'elevat nombre de divorcis a Dinamarca i reduir els costos econòmics i emocionals de les separacions

RedaccióActualitzat

Davant una de les taxes de divorcis més altes d'Europa, el govern danès ha canviat la legislació per dificultar els tràmits per divorciar-se i intentar que, en cas de decidir separar-se, el procés sigui el menys dolorós possible per a tots els afectats, inclosos els fills.

Fins ara, divorciar-se a Dinamarca era extremadament senzill i ràpid. De fet, n'hi havia prou amb omplir un formulari per internet, i al cap d'uns dies estava formalitzat. A l'abril, la situació va fer un gir radical i ara la llei obliga les parelles a esperar tres mesos i a rebre assessorament abans de dissoldre el matrimoni, en cas de tenir fills menors de 18 anys.

La mesura només ha estat criticada pel partit Aliança Liberal. En general, polítics i ciutadans no ho han vist com una intrusió de l'Estat a la vida privada.


Entre un 25 i un 50% de divorcis

En els països occidentals, el percentatge de parelles divorciades es mou entre el 25 i el 50%. Dinamarca es troba en la franja alta tot i ser un país exemplar en matèria de drets de la família. El permís de maternitat i paternitat és d'1 any, a compartir entre la parella, i la llar d'infants és pública i gratuïta per a tothom. Tot i les facilitats per a la conciliació familiar, l'any passat es van divorciar 15.000 parelles, pràcticament la meitat dels matrimonis que es van celebrar el mateix any, segons les dades de Statistics Denmark.

Els experts adverteixen que els costos econòmics de les separacions per a l'administració són enormes en matèria d'habitatge, escoles i serveis de salut i assistència social.

Gert Martin Hald, psicòleg i professor associat a la Universitat de Copenhaguen, va ser un dels dissenyadors del curs d'assessorament que ara és obligatori per a totes les parelles amb fills menors de 18 anys. Hald creu que la mesura té un doble benefici:

"Es tracta de reduir els costos humans i financers del divorci."    

 

15.000 parelles es van divorciar l'any passat a Dinamarca (Pixabay)

 

El curs d'assessorament de tres mesos es pot fer online o a través d'una aplicació i pretén millorar la comunicació entre els membres de la família. Els pares poden fer-lo en 17 mòduls de mitja hora i aprenen solucions concretes en situacions conflictives durant el procés de divorci, com ara la reacció dels fills:

"Ajuda a tractar l'estrès, l'ansietat, la depressió i a reduir el nombre de dies de baixa a la feina."

 

Abans d'oferir-lo, 2.500 voluntaris van seguir el curs amb uns resultats que permeten als especialistes assegurar que funciona, però no en tots els casos, sobretot si la relació de parella ja està molt deteriorada.

Trine Schaldemose, cap adjunt de Mødrehjælpen, una associació d'ajuda familiar, també adverteix que en les relacions amb situacions de violència, amb el curs no n'hi ha prou:

"No ajudarà les parelles que tinguin relacions violentes o amb un nivell de recursos molt baix. Aquests casos no necessiten només un curs per internet, sinó assessorament personal i individual a llarg termini."

 

En general, els experts distingeixen que fins ara la llei es fixava només en els pares a l'hora de tramitar un divorci. Amb la nova normativa els fills prenen una rellevància que no tenien fins ara.

 

Els ajuntaments ofereixen teràpies de parella gratuïtes (Pixabay)

 

Teràpia de parella gratuïta

Les administracions locals daneses van començar a actuar abans. Una enquesta del diari danès Politiken demostra que 68 dels 98 ajuntaments del país ofereixen teràpies de parella gratuïtes. L'objectiu no és només pal·liar el dolor durant el tràngol sinó també reduir despeses al consistori.

L'Ajuntament de Ringkøbing-Skjern, a l'oest de Dinamarca, va ser un dels primers a oferir les teràpies de parella. Jette Haislund, la cap del departament de salut municipal, considera que les teràpies de parella poden evitar separacions:

 

"Si mantenim les famílies juntes i evitem divorcis, estalviarem diners a llarg termini. És bo per a la parella i per al municipi. Prevenir sempre és millor que curar."

 

El consistori està convençut que el programa funciona. Van començar a oferir teràpies de parella gratuïtes el 2011 i des d'aleshores asseguren que la taxa de divorcis ha disminuït un 17% entre les parelles de la localitat. L'any passat ho van sol·licitar 92 famílies del municipi, la xifra més alta fins ara.

Especialistes en família alerten, però, que alguns ajuntaments danesos ofereixen teràpies de parella sense una base terapèutica contrastada i dubten de l'eficàcia que puguin tenir.

ARXIVAT A:
Família
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut