Diferenciar entre refredat i covid podia semblar fàcil fins que va arribar òmicron
Alguns dels símptomes de la grip, el refredat i el coronavirus s'assemblen (Pexels)

Diferenciar entre refredat i covid podia semblar fàcil fins que va arribar òmicron

Tot i que hi ha diferències, per a un mateix no és fàcil saber si passem un refredat, la grip o si ens hem contagiat amb el coronavirus. Per això, cal prendre sempre precaucions

Xavier DuranActualitzat

Un simple refredat? La grip? O potser covid? Diferenciar aquestes tres coses pot ser molt important, però no sempre és senzill i encara menys amb la variant òmicron. Per això, davant del dubte i tenint en compte les possibles conseqüències, val la pena prendre precaucions.

Diferenciar entre un refredat i la covid semblava relativament fàcil... fins que va arribar òmicron. Tot i que molts símptomes provocats per òmicron s'assemblen als de les altres variants del SARS-CoV-2, també hi ha diferències que cal tenir en compte.

Per això, el doctor Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses Hospital del Mar, ha explicat al 324.cat que és recomanable aïllar-se una mica "sempre que hi hagi símptomes respiratoris":

"Com que no és fàcil diferenciar-ho, el més recomanable és que quan algú té símptomes de refredat s'aïlli, tot i que això pot afectar el sistema social. No cal deixar de treballar, però si teletreballar o no compartir espais".

Que no sigui fàcil diferenciar-los no vol dir que cada malaltia tingui característiques pròpies, com afegeix el doctor Horcajada:

"La gran diferència entre refredat i grip o covid és que el primer normalment no va acompanyat de febre. Els símptomes son irritació de gola, esternuts, mocs, una mica de tos…"

Però la variant òmicron ho ha complicat, perquè en alguns casos els primers dies es pot confondre amb un simple refredat, com explica el doctor Horcajada:

"En alguns casos òmicron també comença només amb picor a la gola i canvi de veu (afonia). Després apareixen la tos i la febre".

En comparació amb el refredat, la grip provoca símptomes diferents: maldecap, dolors musculars i en articulacions, suor nocturna, fatiga… També hi ha unes dècimes de febre, entre 37,5 i 37,9, i potser també febre alta.

Per distingir grip i covid, que tot i les diferències tenen diversos símptomes comuns, hi havia un element important: la pèrdua d'olfacte i de gust.

Però ara s'ha vist que aquest símptoma força característic de la covid no se sol donar amb òmicron. A més, pot provocar amb més freqüència la sudoració nocturna, típica de la grip.


Millor fer tests

Un fet diferencial és l'ofec, que amb la grip es pot donar en persones grans o amb problemes respiratoris de base. En canvi, en la covid l'ofec és un símptoma important, que es pot presentar de forma brusca.

Però també cal pensar que òmicron, fins ara, sol causar covid molt més lleu i aquests símptomes poden no aparèixer.

També és cert que el refredat es supera en pocs dies i que la grip dura uns vuit dies. En canvi, la covid es pot allargar. Però si esperem a veure'n l'evolució podem estar escampant el coronavirus.

Per això, amb la capacitat de contagi d'òmicron i per evitar que el coronavirus s'escampi, és recomanable fer-se un test amb els primers símptomes, encara que ens sembli, en principi, que només estem passant un refredat comú.

Era una recomanació que coincideix amb la del doctor Horcajada i que ja van fer el 2020 al 324.cat les doctores Marta Castellà Rovira, de l'Hospital de Sant Pau, i Victòria Fumadó, de l'Hospital Sant Joan de Déu: si una persona té símptomes, el que ha de fer és quedar-se a casa i teletreballar. No sempre es pot diferenciar només pels símptomes i per això és convenient fer un test de PCR o d'antígens.

 

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus Covid-19
Anar al contingut