Refredat, grip o Covid: els símptomes que diferencien les tres malalties
El refredat, la grip i la Covid són malalties que comparteixen alguns símptomes, però que també presenten algunes diferències clares, i és important intentar distingir-les per respondre-hi adequadament
Refredat, grip o Covid: els símptomes que diferencien les tres malalties

Refredat, grip o Covid: els símptomes que diferencien les tres malalties

El refredat, la grip i la Covid són malalties que comparteixen alguns símptomes, però que també presenten algunes diferències clares, i és important intentar distingir-les per respondre-hi adequadament

Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Salut
Refredat, grip o Covid: els símptomes que diferencien les tres malalties
Els esternuts només són típics dels refredats (Pexels / Polina Tankilevitch)

Refredat, gripCovid... Amb la tardor i l'hivern les dues primeres malalties s'escampen més i la Covid ens segueix acompanyant, però amb el fred i la menor ventilació als habitatges i locals pot ser que el risc encara augmenti una mica més.

Què diferencia aquestes tres afeccions? Com podem saber si algú té un simple refredat, una grip o si ha contret la Covid? D'entrada, una semblança: totes les provoquen virus. I això ha de deixar clara una cosa: els antibiòtics no els fan res.

Hi ha símptomes diferents, sobretot entre el refredat i les altres dues malalties. Però també n'hi ha alguns de coincidents. A més, a cada persona la pot afectar de manera diferent una mateixa malaltia.


Algunes diferències bàsiques

El primer que les diferencia és l'inici. El refredat no comença de cop, però la grip i la Covid, sí. 

Una altra diferència important és que el refredat no dona febre o, en tot cas, dona febrícula –menys de 38 graus. En canvi, la grip i la Covid donen febres altes.

I hi ha un altre detall que pot ajudar a distingir entre la grip i la Covid. En el primer cas, la febre sol baixar al cap de tres o quatre dies amb l'ajut d'antipirètics. En la Covid, la febre és elevada i persistent, si bé això no se sol donar en nens.

I aquí podem apuntar una quarta diferència: el refredat es supera en pocs dies. La grip dura uns 8 dies. En canvi, la Covid es pot allargar. Passada una setmana, pot no haver-hi millora o fins i tot es pot observar un empitjorament. Naturalment, no en tots els casos.

 

 

 


Mesures a prendre

La doctora Marta Castellà Rovira, metge d'Urgències de Sant Pau, explica que aquest any cal prendre més precaucions:

"Si una persona té símptomes que poden ser de grip o de Covid, el que ha de fer és quedar-se a casa i teletreballar. I si nota ofec, ha d'anar a l'hospital".

L'ofec és un dels símptomes més clars de complicació de la Covid. En el cas de la grip, es pot donar en persones grans o amb problemes respiratoris de base, perquè, segons la doctora Castellà, "pot desencadenar problemes que ja existeixen o accentuar-los".

En canvi, en la Covid l'ofec és un símptoma important, que es pot presentar de forma brusca.

També hi pot haver diferències entre nens i adults. Per la doctora Victòria Fumadó, de l'Hospital Sant Joan de Déu, la dificultat, en ocasions, és distingir només pels símptomes de quina malaltia es tracta i no hi ha tantes diferències entre nens i adults.

Però algunes sí que s'observen, com comenta a continuació:

"Tant la grip com la Covid provoquen dolors musculars i sensació de fatiga. Però en la Covid és més accentuat i en el cas dels nens solem veure que es queixen de cruiximents a les cames."

 


vacuna grip
A diferència del refredat i la Covid, la grip es pot prevenir amb una vacuna

 

I sobretot aquest any, cal contemplar sempre la possibilitat de la Covid, com afegeix la doctora Fumadó:

"Es pot intentar diferenciar només pels símptomes, però no sempre es pot dir categòricament de què es tracta. Per això, aquest any cal fer PCR per tenir clar si ens trobem o no davant d'un cas de Covid."

També es pot presentar mal de cap, que no és gens habitual en refredats. I té aquestes diferències entre la grip i la Covid, segons la doctora Castellà:

"En la grip, no es presenta sempre i sol ser provocat per la febre alta. En la Covid és molt usual i a més té característiques pròpies. Molta gent ens diu que nota 'un mal de cap estrany'. És diferent al que se sol sentir habitualment."Els símptomes també depenen de cada malalt

Finalment, hi ha una característica important que ha de fer alertar que ens podem trobar davant d'un cas de Covid: la pèrdua de gust i d'olfacte. És cert que amb un refredat, sobretot, o amb una grip, si hi ha congestió nasal podem perdre capacitat de captar olors. Però en la Covid això es produeix sense tenir el nas tapat.

Una altra característica diferencial de la Covid són les diarrees, nàusees i vòmits. Són poc usuals en refredats i grip –tret de l'anomenada grip intestinal-, però si es produeixen juntament amb alguns dels altres símptomes, també són motiu d'alerta.

La tos seca també és característica de la Covid. En refredat o grip no n'hi ha o és tova.

En tot cas, si bé hi ha signes d'alerta, el refredat, la grip i la Covid no presenten sempre els mateixos símptomes i el desenvolupament no és sempre igual en tothom. Hi ha malalties i hi ha malalts, coincideixen a dir les dues doctores.

Tenint en compte les semblances clíniques de les tres malalties i el seu grau de contagiositat, les metgesses recomanen que qualsevol persona amb símptomes de refredat o amb febre es quedi a casa i faci treball o classes a distància.

En cas de presentar febre, recorden que s'ha de contactar amb el metge via l'aplicació La Meva Salut, explicant, de la manera més clara possible, què li passa. Així se'l podrà programar per fer una PCR, si està indicada. Si presenta dificultat respiratòria, cal que consulti un servei d'Urgències d'un CUAP (Centre d'Urgències d'Atenció Primària) o d'un hospital.

ARXIVAT A:
Salut Coronavirus
Anar al contingut