Deu palestins morts i més de cent ferits en un atac de l'exèrcit israelià a Cisjordània

Soldats israelians han encerclat un habitatge on hi havia tres suposats membres de grups armats palestins i ha començat un intercanvi de trets

Redacció / AgènciesActualitzat

Almenys deu palestins han mort, entre els quals un menor, en una operació de l'exèrcit israelià a la ciutat de Nablús aquest dimecres. Es tracta d'una de les jornades més violentes dels últims anys en el conflicte entre Israel i Palestina.

Entre els morts hi ha almenys tres civils: un noi de 16 anys i dos homes de 61 i 72 anys.

La Policia israeliana, l'exèrcit i el Servei de Seguretat Interior han indicat que l'operació tenia com a "objectiu detenir sospitosos involucrats en atacs" contra població civil. En concret, buscaven tres presumptes membres de faccions armades palestines que, segons l'exèrcit, estaven preparant atemptats.

Soldats israelians han encerclat l'habitatge on eren. Els sospitosos no s'han entregat i, seguidament, ha començat un intercanvi de trets en què els militars han llançat diversos míssils contra l'edifici.

Estat en què ha quedat l'habitatge encerclat per l'exèrcit israelià a Nablús
Estat en què ha quedat l'habitatge encerclat per l'exèrcit israelià a Nablús (Reuters / Raneen Sawafta)

Dos dels tres milicians sospitosos han mort i el tercer ha estat abatut quan intentava fugir. Cap soldat o policia israelià ha resultat ferit en els incidents.

Immediatament, la violència s'ha escampat pels carrers de la ciutat, que en aquell moment eren plens de gent.

Entre els ferits hi ha tres periodistes.

Segons el Ministeri de Sanitat de l'Autoritat Nacional Palestina, dels 102 ferits registrats n'hi ha almenys sis que estan en estat greu. Les autoritats palestines han qualificat l'operació militar de "terrorisme organitzat".

Un jove palestí durant els enfrontaments amb l'exèrcit israelià a Nablús
Un jove palestí durant els enfrontaments amb l'exèrcit israelià a Nablús (Reuters / Mohammed Salem)

Una escalada de violència que no s'acaba

La incursió d'aquest dimecres s'emmarca en l'operació militar "trencar l'onada", que Israel va començar fa prop d'un any com a resposta a una sèrie d'atacs mortals comesos per milicians palestins i àrabs israelians.

L'escalada de violència al Pròxim Orient no deixa d'intensificar-se. En els menys de dos mesos que portem d'any, ja han mort 59 palestins, 10 israelians i un turista ucraïnès.

L'ANP demana ajuda a la comunitat internacional

Diversos grups palestins ja han anunciat atacs de resposta a les morts d'aquest dimecres.

El portaveu de la presidència de l'Autoritat Nacional Palestina, Nabil Abu Rudeineh, ha demanat ajuda a la comunitat internacional. "Han d'actuar immediatament per frenar els crims israelians contra el nostre poble", ha afirmat.

Un alt càrrec de la Jihad Islàmica a la Franja de Gaza, Daoud Shehab, ha proclamat que "no passarà gaire temps fins que l'enemic sàpiga un cop més que la sang palestina no és barata i que el nostre poble no restarà callat davant les contínues agressions".

Un portaveu de les Brigades al Qassam, el braç armat de Hamàs, ha advertit que "la paciència de la resistència palestina a Gaza s'està esgotant".

L'habitatge on hi havia els tres milicians palestins que buscaven les forces de seguretat israelianes
L'habitatge on hi havia els tres milicians palestins que buscaven les forces de seguretat israelianes (Reuters / Raneen Sawafta)
ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelPalestina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut