Detecten que partícules de la contaminació travessen la placenta i arriben al fetus

Detecten que partícules de la contaminació travessen la placenta i arriben al fetus

Investigadors belgues demostren, per primer cop, la presència d'aquests contaminants en el fetus i alerten dels efectes sobre el seu desenvolupament

Xavier DuranActualitzat

Investigadors belgues han demostrat, per primer cop, que les petites partícules produïdes per la combustió incompleta penetren a la placenta i arriben al fetus. L'estudi es publica a la revista Nature Communications.

L'estudi, que té com a primera signant Hannelore Bové, de la Universitat de Hasselt, va analitzar teixit de placenta de 20 embarassades no fumadores. La meitat vivia, durant l'embaràs, a llocs amb una elevada exposició al carboni negre, i l'altra meitat n'estava exposada a baixes concentracions.

S'anomena carboni negre a petites partícules de carboni pur, generades durant la crema incompleta de combustibles fòssils. Els investigadors en van trobar a totes les placentes, si bé les mares més exposades en tenien una concentració d'una mica més del doble que els altres. Aquestes tenien, de mitjana, unes 20.000 partícules per mil·límetre cúbic i les que vivien en zones menys contaminades en tenien unes 10.000.

També van analitzar teixit de placenta provinent d'avortaments espontanis. La presència de carboni negre en aquest teixit suggereix que aquest contaminant arriba al fetus als primers mesos de l'embaràs. Tot i així, els autors també plantegen que, en el cas d'avortaments, hi pot haver hagut complicacions que han alterat la funció protectora de la placenta.

Malgrat això, els investigadors subratllen que el desenvolupament fetal influeix en algunes de les malalties que l'individu tindrà d'adult. Per això, destaquen la importància de fer més estudis per esbrinar quines conseqüències té la presència d'aquests contaminants en el fetus.

Els resultats suggereixen, segons els autors, que les partícules que hi ha al medi poden ser transportades fins al fetus, i que això pot explicar alguns dels efectes negatius que té l'exposició a la contaminació durant l'embaràs.

ARXIVAT A:
ContaminacióSalut
Anar al contingut