El paracaigudes, desplegat durant el descens del Perseverance a Mart
El paracaigudes, desplegat durant el descens del Perseverance a Mart (NASA/via Efe)

Desxifren el missatge en codi binari amagat en el paracaigudes del Perseverance

El paracaigudes també amaga les coordenades GPS del Jet Propulsion Laboratory

Quan el Perseverance va desplegar el paracaigudes per aterra suaument a Mart, també deixava anar un missatge en clau. Els internautes, alertats, no van trigar gaire a desxifrar-lo.

La NASA va fer públic, dilluns, un breu vídeo on es veia el paracaigudes taronja i blanc.

 

El disseny semblava atractiu i Allen Chen, que dirigia el descens i l'amartatge --mot que ja ha estat acceptat-- explicava el sentit d'aquells dibuixos:

"Els patrons diferents ens ajuden a determinar l'orientació cronometrada del paracaigudes. I el contrast de les seccions també és útil per rastrejar les diferents porcions del paracaigudes quan s'infla."


Però a més d'això, deixava anar un repte. Explicava que de vegades deixen missatges i convidava a intentar desxifrar-ho.

El repte va durar poc, com afirmava a Twitter poc després Adam Steltzner, enginyer en cap del totterreny.


El missatge incloïa, en codi binari, un dels lemes del Jet Propulsion Laboratory (JPL) de la NASA: "Dare mighty things", "atreveix-te amb coses poderoses". Està extret d'una frase del president Theodore Roosevelt:

"És molt millor atrevir-se amb coses poderoses, assolir triomfs gloriosos, fins i tot amb alts i baixos i fracassos, que estar entre els pobres esperits que ni gaudeixen ni pateixen gaire, perquè viuen en una zona grisa que no coneix ni victòries ni derrotes."

 

A Catalunya se'n va fer ressò alguns comptes de Twitter, com els del Barrufet del temps i el de Miquel Sureda, doctor en Enginyeria Aeroespacial i divulgador científic, que revelaven una altra part del missatge: les coordenades GPS del JPL:

 

Onze milions de noms

El vehicle porta altres missatges. Té xips amb els noms de vora onze milions de persones que han participat en la campanya "Envia el teu nom a Mart". I 155 assaigs remesos per estudiants per proposar un nom al totterreny.

Finalment, porta una placa en homenatge als professionals de la salut i la seva actuació durant la pandèmia.

No és el primer missatge en clau que la NASA envia a Mart, el 2012, el totterreny Curiosity marcava a terra, mentre circulava i amb les rodes d'alumini, uns punts que li servien després de guia. Però que dibuixaven la sigla JPL en codi morse.

ARXIVAT A:
NASA
Anar al contingut