Menhirs destruïts per fer una botiga de bricolatge a Carnac, a la Bretanya francesa
Els menhirs destruïts formaven dues fileres d'uns cinquanta metres de llarg cadascuna (Sites & Monuments)

Destrueixen 39 menhirs per fer una botiga de bricolatge a Carnac, a la Bretanya francesa

L'alcalde diu que s'hi van trobar objectes arqueològics "de baix valor", però Sites & Monuments apunta que hi havia dues fileres de menhirs de 50 metres de llarg

Redacció/AgènciesActualitzat

Un total de 39 menhirs prehistòrics han acabat destruïts a la localitat francesa de Carnac per la construcció de la botiga de la cadena Mr. Bricolage, segons ha informat aquest dimecres el diari regional Ouest-France.

Aquesta població, a la regió de Bretanya, és famosa a tot el món pels alineaments de menhirs, en què n'hi ha més de 2.900 en dotze fileres convergents i daten de fa aproximadament uns 7.000 anys.

Les esteles de pedra destruïdes no eren als alineaments, sinó en una altra zona, ja que tot el territori municipal és ple de més menhirs, així com de construccions funeràries com dòlmens o túmuls.

Menhirs dels alineaments de Carnac, zona que podria ser declarada per la Unesco com a patrimoni de la humanitat (CCMA)

L'Ajuntament ha emès un comunicat en què assegura que la mateixa empresa havia sol·licitat el 2014 un permís per construir en aquest paratge, que al seu moment no va ser concedit a l'espera d'una excavació preventiva per determinar si hi havia restes arqueològiques.

Aquesta excavació va apuntar a la probabilitat que hi hagués un alineament de menhirs enterrats, però sense una seguretat absoluta. Vuit anys després, l'empresa va presentar una nova sol·licitud i aquest cop va rebre l'autorització, segons les normes municipals.

"La instrucció d'aquest expedient s'ha dut a terme amb el màxim rigor", ha afegit l'Ajuntament, que recalca que la decisió va ser compartida amb la Direcció Regional d'Afers Culturals.

Dues fileres de menhirs i dues tombes

L'investigador Christian Obelz va donar l'alerta la setmana passada en una publicació a Sites & Monuments en què va detallar que els menhirs destruïts, que majoritàriament feien entre mig metre i un metre, formaven dues fileres d'uns cinquanta metres de llarg cadascuna, i que acompanyaven dues tombes neolítiques.

Obelz diu que aquests menhirs constituïen dos dels conjunts més antics de Carnac, ja que un datava aproximadament de 5.500 anys abans de l'inici de la nostra era. "El lloc ja està destruït", ha dit dimecres l'arqueòleg en declaracions a l'agència France Presse.

L'Ajuntament ha autoritzat la construcció de la botiga de la cadena Mr. Bricolage (Sites & Monuments)

"S'han dut a terme diverses actuacions brutals, aquest hivern i primavera, al voltant de les alineacions dels menhirs de Carnac, que han desvirtuat aquest jaciment mundialment conegut", explica l'autor de la publicació, que critica directament la llicència d'obres emesa per l'alcalde Olivier Lepick aquest 26 d'agost.

Lepick, en declaracions a la mateixa agència, assegura que s'ha "respectat perfectament la legislació" i invoca "el baix valor arqueològic" dels objectes trobats durant les excavacions preventives.

Arran de la destrucció, l'associació Koun Breizh ("memòria bretona", en bretó), ha anunciat que pensa presentar una denúncia a la Fiscalia.

El moviment de terres s'ha fet mentre l'associació comarcal Paisatges de Megàlits està preparant la presentació una candidatura perquè la zona sigui declarada per la Unesco com a patrimoni de la humanitat.

Tot el territori de Carnac és ple de menhirs, dòlmens i túmuls (Sites & Monuments)
ARXIVAT A:
PatrimoniArqueologiaFrança
Anar al contingut