Mural ceràmic de Subirachs al vestíbul del desaparegut edifici Mercuri
Mural ceràmic de Subirachs al vestíbul del desaparegut edifici Mercuri (Espai Subirachs)

Desapareix un mural de Subirachs en un edifici enderrocat per fer-hi pisos de luxe

S'havia instal·lat al vestíbul de l'edifici Mercuri el 1967

Laura GalánActualitzat

Es tracta d'un treball ceràmic fet amb peces de 29 per 29 centímetres que es va instal·lar al 1967 al vestíbul de l'edifici Mercuri de la Via Augusta de Barcelona, al capdamunt de la plaça Gal·la Placídia.

Per a la decoració d'aquest vestíbul, l'artista va escollir ceràmica vidriada de tons vermellosos. Són onze models diferents de rajola amb què va compondre de forma repetida la paraula "mercurio". Subirachs també va projectar els encofrats de les parets que porten a l'aparcament de l'edifici, amb una versió simplificada en formigó del mateix tema.

 

 

L'edifici Mercuri havia acollit la redacció de la revista Canigó, que havia dirigit l'escriptora Isabel-Clara Simó.

En la demolició de l'edicifi per fer-hi pisos de luxe també ha desaparegut el caduceu o estri del missatger, símbol d'Hermes, el deu Mercuri en la mitolotgia romana, del mateix artista, que hi havia al terrat. Són dues serps entrellaçades fetes en ferro.

Caduceu de Subirachs dedicat al deu Hermes
Caduceu de Subirachs dedicat al deu Hermes (Espai Subirachs)

 

Com la majoria de murals en edificis privats, el de l'edifici Mercuri no estava catalogat per l'Ajuntament, però formava part de l'inventari del Servei d'Arqueologia municipal.

L'obra hauria estat desmuntada pel fons d'inversió que va comprar l'edifici per tirar-lo a terra.

L'Espai Subirachs, dirigit pels descendents de l'artista, ha expressat per Twitter la seva decepció:

 

 

La desaparició d'aquest mural ceràmic fet a mida ha estat denunciat pel periodista Òscar Dalmau, que parlava de l'obra en el seu llibre "Barcelona retro", de l'editorial GG. Dalmau recopila en aquest llibre els edificis de mitjans del segle XX que combinen arquitectura amb arts aplicades.

 

 

Josep Maria Subirachs va néixer a Barcelona el 1927 i va morir-hi al 2014. Va ser escultor, pintor, gravador, escenògraf i crític d'art.

De reconegut prestigi internacional, la seva obra està present en museus i espais públics de ciutats de tot el món, sobretot a Barcelona.

Josep M. Subrirachs
Josep M. Subrirachs (Joan Iriarte/Espai Subirachs)

El 2017 es va obrir un museu dedicat a la seva obra, l'Espai Subirachs, al Poblenou de Barcelona, el barri on va viure de petit i tenia el taller.

 

 

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut