Tornen els incidents en les protestes més nombroses fins ara per la llibertat de Hasél
Crema de cubells d'escombraries al passeig de Gràcia (EFE / Toni Albir)

Tornen els incidents en les protestes més nombroses fins ara per la llibertat de Hasél

La cinquena nit d'aldarulls per l'empresonament de Pablo Hasél acaba amb 38 detinguts, la xifra més alta de la setmana

RedaccióActualitzat

Després de quatre jornades consecutives de protestes a Barcelona i altres ciutats catalanes contra l'empresonament del raper Pablo Hasél, aquest dissabte s'han convocat una quinzena de manifestacions a Catalunya i també a l'estat espanyol.

Les manifestacions han començat de forma pacífica, però la tensió ha anat en augment i, com en jornades anteriors, hi ha hagut crema de contenidors i trencament de vidres i saquejos en algunes botigues. També s'han repetit les corredisses entre manifestants i policia.

El moments de més tensió de la nit s'han viscut a dos quarts de nou al barri de Gràcia de Barcelona, quan un fort destacament dels Mossos d'Esquadra han encapsulat un centenar de manifestants:


El Centre Irídia de Defensa dels Drets Humans ha denunciat que aquestes imatges mostren com els Mossos han carregat "des de baix i des de dalt" i han posat "en clar perill les manifestants en generar aglomeracions". També asseguren que hi ha hagut diversos ferits en aquesta càrrega policial.


38 detinguts

Els Mossos han detingut 38 persones en el decurs de les manifestacions. Un a Lleida, dos a Tarragona i 35 a Barcelona.

La policia deté un home al centre de Barcelona
La policia deté un home al centre de Barcelona (EFE/Toni Albir)

 

Els mossos han denunciat una persona per haver enfocat amb un punter làser els pilots de l'helicòpter policial durant un parell d'hores:


El Servei d'Emergències Mèdiques ha fet tretze assistències en total, vuit a Barcelona i a una de les persones ferides ha calgut traslladar-la a un centre hospitalari en estat lleu. També han fet tres assistències a Tarragona i una assistència a un ferit a Lleida que ja han rebut l'alta.

 


 

La manifestació de Barcelona ha començat, com divendres, a la plaça Universitat, on s'han sumat columnes provinents de diferents barris de la ciutat i de localitats com Esplugues, Santa Coloma de Gramenet o Badalona. A la plaça s'han congregat més manifestants que en jornades prèvies i s'hi han fet actuacions musicals per demanar la llibertat de Pablo Hasél i s'han cridat consignes contra l'actuació policial dels últims dies.

Segons la Guàrdia Urbana, a la manifestació de Barcelona hi han assistit unes 6.000 persones.

 

Manifestants a la Gran Via de Barcelona
Manifestants a la Gran Via de Barcelona (Reuters/Albert Gea)

Els manifestants han començat a avançar cap a plaça Urquinaona cap a les vuit del vespre. Entre ells, molta gent jove i també algunes parelles de més edat.

Com havia passat en jornades anteriors, una manifestació que ha començat de forma pacífica i ordenada s'ha anat descontrolat al cap d'una hora. Avui, quan la marxa ha arribat a plaça Urquinaona, els Mossos han dispersat els manifestants, que s'han repartit cap a diferents punts de l'Eixample i Ciutat Vella.

Diversos grups violents s'han desmarcat de la manifestació general i han protagonitzat els primers incidents a la ciutat.

Alguns encaputxats han llançat pedres contra la façana del Palau de la Música i han trencat alguns vidres.

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música ha condemnat de forma enèrgica l'atac al Palau de la Música i assegura que s'han fet malbé "nombrosos vitralls històrics", tot i que encara no han pogut avaluar les destrosses. A més asseguren que unes 300 persones que havien assistit a un concert s'han hagut de refugiar fins que han acabat els disturbis.


Els Mossos han denunciat que un grup nombrós de persones han tirat a terra motos estacionades a la vorera i han llançat pedres i objectes contra els agents.

 

Un manifestant s'enfronta als Mossos al centre de Barcelona
Un manifestant s'enfronta als Mossos al centre de Barcelona (EFE Toni Albir)

Un altre grup de manifestants han trencat vidres d'aparadors de botigues al passeig de Gràcia i han calat un petit foc davant la seu de la Borsa de Barcelona. Han començat llavors les corredisses entre manifestants i mossos.

 

 

(EFE/Toni Albir)

Algunes botigues i entitats bancàries del centre de Barcelona havien protegit aquest dissabte els vidres per evitar destrosses durant les protestes. Però la protecció no ha estat suficient.

 

Saquejats diversos comerços del passeig de Gràcia de Barcelona a la part final de la manifestació

Diversos comerços del passeig de Gràcia de Barcelona han estat saquejats a la part final de la manifestació (Efe/Toni Albir)

A més, l'Ajuntament de Barcelona ha retirat contenidors, a petició dels Mossos d'Esquadra, per evitar que es facin servir com a barricades o que s'encenguin amb foc. Fonts municipals han indicat que, des de dimarts, s'han retirat 544 contenidors a tota la ciutat.

 

Contenidors retirats al carrer Marqués de l'Argentera
Contenidors retirats al carrer Marquès de l'Argentera (TV3/ Lluís Miquel García)

 

Tarragona

A Tarragona, a quarts de set de la tarda, un centenar de persones s'ha concentrat sota el lema "La solidaritat la nostra millor arma. Pel Hasél i les represaliades" en un ambient tranquil i reivindicatiu i de protesta.

 

Manifestació a Tarragona (TV3/Glòria Serra)
Manifestació a Tarragona (TV3/Glòria Serra)

Un cop desconvocada la protesta i quan s'havia replegat la pancarta, un grup d'unes 150 persones ha continuat al carrer. Han fet algunes barricades, han cremat contenidors i han llançat pintura contra la subdelegació del govern espanyol. També han llançat pedres contra efectius dels Mossos.

 

Desplegament policial a Tarragona
Desplegament policial a Tarragona

Hi ha hagut dues detencions. Es tracta de dos menors d'edat que han estat detinguts per desordres públics i desobediència.

Finalment, la BRIMO ha dissolt la protesta cap a dos quarts de nou de la nit, davant els jutjats, sense més incidents.


Un atropellament a Cubelles

A Cubelles, on també hi havia una convocatòria contra l'empresonament del raper, un vehicle ha atropellat un manifestant, que ha quedat ferit lleu a la cama. Els fets han passat al voltant de les set de la tarda, mentre els manifestants caminaven per la C-31 exigint la llibertat de Hasél. El ferit l'han traslladat a l'Hospital de Sant Camil, a Sant Pere de Ribes.


Lleida

A Lleida, un miler de persones s'han concentrat a les set del vespre a la plaça Ricard Vinyes, punt d'inici de la manifestació.

Inici de la concentració a Lleida

 

Després s'han dirigit cap al centre, a l'eix comercial, on s'han sentit per megafonia cançons del raper Pablo Hasél. La marxa ha estat pacífica tot i que s'han mogut alguns contenidors i s'ha cremat una bandera espanyola.

Cremen una bandera espanyola a la manifestació de Lleida
Cremen una bandera espanyola en la manifestació de Lleida (Efe/Marc Carnicé)

Sabadell

A Sabadell, la manifestació ha començat a la plaça de l'Ajuntament, on mig miler de persones han caminat fins a la comissaria dels Mossos i la comissaria de la Policia Nacional on hi ha hagut una plantada de diversos minuts davant l'edifici, que estava custodiat per mossos d'esquadra. Després els manifestants han continuat la marxa cridant consignes antifeixistes, demanant la llibertat de Pablo Hasél i també contra els Borbons. Els organitzadors han donat la convocatòria per acabada a les vuit del vespre, sense que hi hagi hagut incidents remarcables.


Llibertat per a tres dels quatre detinguts divendres

Aquest dissabte han quedat en llibertat amb càrrecs tres dels joves detinguts en les protestes de divendres (dos a Barcelona i dos a Girona). Els dos detinguts a Girona, a la zona de la Copa, estan investigats per un delicte d'atemptat als agents de l'autoritat i lesions lleus. A un d'ells, a més, se li suma un delicte de danys lleus i haurà de comparèixer periòdicament als jutjats.

El jutjat de guàrdia de detinguts de Barcelona ha deixat en llibertat provisional un dels dos arrestats divendres. El detingut ha declarat davant el magistrat i s'ha acordat la seva posada en llibertat amb l'obligació de comparèixer cada 15 dies. Té causa oberta per desordres públics, atemptat i resistència contra l'autoritat.

Les dues detencions a la capital catalana van ser al carrer de Balmes amb Ronda Universitat i a la Rambla amb el carrer de Santa Anna.


Acte a Celrà en suport a Dani Cornellà

A Celrà s'ha fet un acte de suport a l'alcalde i diputat electe de la CUP Daniel Cornellà que va rebre un cop al cap d'un agent quan intentava mediar en la detenció d'un manifestant en la concentració de divendres a Girona.

Acte de suport al diputat electe de la CUP a Celrà
Acte de suport al diputat electe de la CUP a Celrà (ACN/ Xavier Pi)

L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, ha assegurat que els Mossos d'Esquadra tenen "un problema molt greu" i ha assenyalat directament la Brigada Mòbil (BRIMO). Cornellà ha explicat que li van pegar a les cames i al cap de forma "agressiva i violenta".

ARXIVAT A:
Pablo HasélLlibertat d'expressió
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut