Ciutat del Vaticà

Denuncien l'explotació de les monges al Vaticà

"L'Osservatore Romano" publica un reportatge que desvela les seves condicions de treball

RedaccióActualitzat

La revista "Donne, Chiesa, mondo" del diari vaticà "L'Osservatore Romano" recull un article sobre el treball "gairebé" gratuït que les monges realitzen per a l'alta jerarquia de l'Església catòlica.

L'article d'aquesta publicació mensual, signat per Marie-Lucile Kubacki, tracta el tema de les monges que ofereixen serveis domèstics a bisbes i cardenals i recull testimonis anònims d'algunes religioses.

 

Recull el testimoni de Sor Maria, sota pseudònim, que va arribar a Roma fa vint anys i en l'actualitat acull religioses de tot el món que treballen a la Santa Seu i denuncien que viuen "en una situació de servei domèstic decididament poc reconegut":

"Algunes, al servei de l'home de l'Església, s'aixequen a l'alba per preparar l'esmorzar i van a dormir un cop han servit el sopar, tenen la casa ordenada i la roba neta i planxada. En aquest tipus de "servei" les religioses no tenen un horari regulat, com els laics, i la seva retribució és aleatòria, sovint molt modesta."

La religiosa també lamenta que "rarament són convidades a seure a la taula que serveixen". La testimoni explica que aquests fets "generen en algunes d'elles una rebel·lió interna molt forta" ja que viuen una "profunda frustració", però tenen por de parlar perquè darrere de tot poden sorgir històries molt complexes.

 

Expliquen que no es tracta d'un tema de diners, el problema més greu és la manca de reconeixement. La germana Paule, una religiosa amb una posició important a l'Església, assegura que és difícil avaluar la magnitud del problema:

"Sovint les germanes no tenen contracte o un acord amb els bisbes o parròquies amb les quals treballen."

Dona i Església

El paper de la dona dins l'Església sovint és motiu de debat. L'any 2010, durant la visita del papa Benet XVI a Barcelona, les dones van tenir un paper residual i una de les imatges que més es va veure va ser la de les quatre monges netejant l'altar després que el papa el va ungir amb oli consagrat.

Diversos col·lectius de dones van reclamar igualtat en el si del catolicisme.

Anar al contingut