Les forces birmanes han assassinat 730 nens de menys de cinc anys en un sol mes, segons Metges Sense Fronteres (Reuters)
Les forces birmanes han assassinat 730 nens de menys de cinc anys en un sol mes, segons Metges Sense Fronteres (Reuters)
Ginebra

Denuncien l'assassinat d'almenys 6.700 rohingyes a Birmània en un sol mes

Són dades recollides per Metges Sense Fronteres entre l'agost i el setembre, que subratlla que l'"operació neteja" de les forces birmanes hauria causat la mort de 730 nens de menys de cinc anys

RedaccióActualitzat

Metges Sense Fronteres (MSN) quantifica, com a mínim, en 6.700 els rohingyes assassinats en el primer mes de l'ofensiva de l'exèrcit de Birmània, entre finals d'agost i finals de setembre. D'aquestes víctimes, més de 700 són nens.

Gwenola Seroux, cap d'Operacions d'Emergència de MSN, explica la crueltat d'aquesta operació de neteja exercida, diu l'ONG, per les forces armades, la policia i les milícies locals.

"La investigació de Metges Sense Fronteres a Bangladesh mostra un nivell extrem de violència indiscriminada. Es calcula que almenys 6.700 persones han estat assassinades, entre elles 730 nens menors de 5 anys. Els rohingyes, tant els adults com els nens petits han mort a trets, a cops o cremats a les seves cases"

 

 

Metges Sense Fronteres adverteix que les víctimes encara podrien ser moltes més i això que el balanç ja supera de molt els que s'havien fet fins ara. L'informe s'ha fet a partir del testimoni dels rohingyes que fugen a la veïna Bangladesh.

"Un cop dins de casa, un soldat va agafar el meu fill i el va llançar al terra. Aleshores van matar al meu fill estimat just davant meu. Van tancar la porta i em van deshonrar"

Gairebé 650.000 rohingyes han fugit a Bangladesh des que va esclatar l'operació militar birmana contra aquest grup musulmà. L'ONU ho qualifica de neteja ètnica.

Els rohingyes són una minoria ètnica de fe musulmana que es concentra a la zona de Rajine. Birmània no els reconeix com a ciutadans perquè considera que són descendents d'immigrants il·legals procedents de Bangladesh. Això fa que no tinguin la majoria dels drets i llibertats que tenen els altres habitants.

Les dades esgarrifoses que revela Metges Sense Fronteres se saben dues setmanes després de la visita del papa Francesc a aquest país asiàtic. Sense explicitar el poble rohingya, el pontífex va demanar respecte a totes les identitats. Durant la recepció amb la líder birmana i Premi Nobel de la Pau, Aung San Suu Kyi, el papa va dir que "el futur de Birmània ha de ser la pau, una pau fundada en el respecte de la dignitat i el respecte de tots els membres de la societat, en el respecte de tots els grups ètnics i de la seva identitat."

 

Notícia Relacionada: Human Rights Watch diu que l'acord per repatriar rohingyes a Birmània "fa riure"

 

ARXIVAT A:
Drets humansMigracionsRohingyesBirmània
Anar al contingut