Rohingyes desplaçats a Bangladesh, prop de la frontera birmana (Reuters)
Rohingyes desplaçats a Bangladesh, prop de la frontera birmana (Reuters)
Naypyidaw

Human Rights Watch diu que l'acord per repatriar rohingyes a Birmània "fa riure"

L'ONG avisa que el govern birmà exigeix a Bangladesh uns formularis amb les dades personals dels desplaçats, un procés que es pot allargar dos mesos

RedaccióActualitzat

L'ONG Human Rights Watch (HRW) critica l'acord firmat aquest dijous entre Birmània i Bangladesh per repatriar els 620.000 rohingyes que van fugir de Birmània per la violència de l'exèrcit. El director de HRW per als drets dels refugiats, Bill Frelick, ha explicat que aquesta minoria musulmana ha escapat d'un "cas brutal de persecució massiva", i la idea que ara Birmània "els dona la benvinguda amb els seus pobles cremats i els braços oberts fa riure".

L'acord subscrit entre els dos països és un memoràndum d'intencions, en què, per acceptar el retorn, Bangladesh ha d'enviar uns formularis amb les dades personals dels desplaçats, un procés que es pot allargar dos mesos. HRW diu que l'acord és "una trampa", i demana control internacional en la repatriació d'un èxode que va començar fa tres mesos, que es tornin les terres cremades i es reconstrueixin les cases destruïdes. "Fins i tot així -conclou el responsable de Human Rights Watch- serà difícil restablir la confiança per part de la comunitat rohingya cap a l'exèrcit birmà", que durant dècades "n'ha abusat i els ha discriminat".

 

 

El document firmat a la capital birmana, Naypyidaw, entre els governs de Birmània i Bangladesh obre la possibilitat perquè tornin els rohingyes. La diàspora va començar el 25 d'agost després de l'atac d'un grup insurgent i la resposta militar. El memoràndum d'intencions recull una "guia general de principis i polítiques acordades per verificar de manera sistemàtica i rebre a les persones desplaçades de l'estat d'Arakan", segons assenyala el Departament de la Presidència de Birmània, encapçalat per Aung San Suu Kyi, Premi Nobel de la Pau.

ARXIVAT A:
RohingyesBirmàniaDrets humansRefugiats
Anar al contingut