Denuncien accions policials "desproporcionades" durant les protestes a Girona
Un agent disparant en direcció als manifestants

Denuncien detencions "arbitràries" durant les protestes per la sentència a Girona

Una vintena d'entitats afirmen que la policia va actuar de manera "desproporcionada" i "provocadora"

RedaccióActualitzat

Les accions policials de la setmana passada reben ara la resposta crítica de diferents associacions. Una vintena d'entitats gironines, d'entre les quals hi ha sis associacions de veïns i dues AMPAs (Associacions de Mares i Pares d'Alumnes), han denunciat les actuacions de la setmana passada de les forces de seguretat, que qualifiquen de "desproporcionades" i "provocadores".

Aquestes associacions destaquen que, durant les protestes per la sentència del procés, les accions de la policia van ser "indiscriminades" i, les detencions, "arbitràries". En un comunicat conjunt, reclamen el dret dels veïns a sortir al carrer sense tenir por de ser detinguts.

Martí Carreras, de l'Associació Veïns de Sant Narcís, lamenta aquesta situació:

"S'han detingut nanos i veïns pel sol fet d'estar en unes manis. Per queixar-se i per actuar o defensar-se de les càrregues policials. Ens sembla que no és normal."

 

Diversos col·lectius denuncien detencions "arbitràries"
 

Denuncien que algunes detencions tenen un caire racista

A aquesta demanda, s'hi ha d'afegir la de tres entitats que treballen amb el col·lectiu migrant i que qualifiquen de "racistes" algunes de les actuacions policials i judicials. Denuncien que, entre els detinguts, hi ha diversos joves d'origen estranger i que, en dos casos, el jutjat els ha decretat presó sense fiança argumentant que no tenen la família aquí. Ho explica Jeremy Buck Gili, de l'Espai Antiracista Salt-Girona:

"El que denunciem també és aquest ús abusiu de la manca d'arrelament, quan són joves extutelats i estan seguint un programa de la Generalitat. Una vegada més veiem que l'Administració no els defensa, no surt a explicar la situació i simplement els abandona."

 

Desplegament policial durant les protestes contra la sentència del procés (ACN/Marina López)

Els advocats que defensen els detinguts posen en dubte alguns dels atestats policials. En el cas d'un noi de 23 anys de Llagostera, empresonat pels aldarulls de divendres passat, el seu lletrat explica que la Policia Nacional li atribueix haver-los llançat una pedra de grans dimensions, que no apareix entre les proves.

En total, dels 27 detinguts per les protestes de la setmana passada a Girona, cinc els han empresonat. Alguns dels arrestats van haver de ser atesos en un Centre d'Atenció Primària per lesions durant la detenció.

Al conjunt de Catalunya, en els 10 dies que han passat des que s'ha fet pública la sentència del procés, els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han detingut 205 persones. La majoria, acusades d'aldarulls, danys i lesions. 31 han entrat a la presó.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésPolicialMossos d'EsquadraPolicia Nacional
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut