De 3.500 grups confinats a 22: les aules, un any després del pic de la Covid a l'escola

Ara hi ha 22 grups confinats a tot Catalunya i prop de 4.000 alumnes no poden seguir les classes de forma presencial

El 31 d'octubre de l'any passat es va arribar al pic més alt de contagis de Covid-19 a les escoles catalanes: 82.000 alumnes es van haver de tancar a casa per fer quarantena.

Es confinaven més de 3.500 grups escolars dels 72.000 que hi ha a tot el país (un 5% del total).

Tot just un any després, hi ha 22 grups confinats i prop de 4.000 alumnes no poden seguir les classes de manera presencial. Això representa només el 0,03% del total.

L'Institut Provençana de l'Hospitalet de Llobregat tenia el 31 d'octubre de l'any passat molts grups confinats a causa de la pandèmia. Ara només la mascareta, els dispensadors de gel hidroalcohòlic als passadissos i que són menys alumnes de ràtio dins de l'aula indiquen que encara hi ha pandèmia. El director del centre, Ramon Murillo, comenta que "està sent un curs més semblant al que coneixíem abans".

En aquest institut, el mes d'octubre de 2020 es va haver de confinar un terç de l'alumnat
En aquest institut, el mes d'octubre del 2020 es va haver de confinar un terç de l'alumnat.

Ara fa un any, però, més de 300 alumnes dels 950 matriculats estaven confinats. Es va fer un cribratge massiu, i molts van donar positiu. Una situació molt difícil de gestionar per al centre, però també per als alumnes i una part va decidir abandonar els estudis:

"Va ser una situació molt atípica, difícil de gestionar tant per a l'equip directiu com per al professorat. I difícil també de gestionar emocionalment per als alumnes. Des del centre es va potenciar l'acció tutorial, es va potenciar que el professorat treballés per l'alumnat. Però, inevitablement, hi va haver alumnes que es van donar de baixa", explica el director.

Els alumnes reconeixen que van viure moments 'de saturació' durant el 2020 en els quals van voler 'deixar el curs'.
Els alumnes reconeixen que van viure moments "de saturació" durant el 2020 en els quals van voler "deixar el curs".

Seguir les classes online des de casa va desmotivar molts joves. Només en aquest institut el curs passat es van donar de baixa prop de 160 estudiants. Un 13% més d'abandonament que el registrat en anys previs a la pandèmia.

Els alumnes comenten que no tots van poder treballar amb les mateixes condicions des de casa durant el confinament i alguns reconeixen que van tenir moments "de saturació" en els quals van voler "deixar el curs".

Mascareta obligatòria dins del centre, dispensador de gel hidroalcohòlic i menys alumnes per aula
Mascareta obligatòria dins del centre, dispensador de gel hidroalcohòlic i menys alumnes per aula

A més, el curs passat els alumnes no van poder fer les pràctiques perquè moltes empreses estaven en expedients de regulació temporal d'ocupació o no volien agafar estudiants en pràctiques per por dels contagis. Una situació que encara costa de normalitzar.

"Estem una mica millor que durant la pandèmia però pensàvem que recuperaríem abans les empreses, i ens està costant", explica Mercedes Castellón, coordinadora de pràctiques de l'Institut Provençana.

Si just fa un any hi havia més de 300 estudiants confinats d'aquest centre, des que ha començat el curs 2021-22 al setembre, només han hagut de marxar cap a casa tres alumnes, per no estar vacunats, arran d'un únic cas positiu.  

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Educació Confinament Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut