La Darnella, en el moment de gravar el vídeo. És la tercera per la dreta, amb pantalons blaus
La Darnella, en el moment de gravar el vídeo. És la tercera per la dreta, amb pantalons blaus

Darnella Frazier, la noia que va gravar la mort de George Floyd, Premi Pulitzer

El jurat li atorga una menció especial pel poder transformador de les seves imatges en favor de la veritat i la justícia

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Es diu Darnella Frazier, té 18 anys i acaba de guanyar una menció especial als Premis Pulitzer, un dels reconeixements periodístics més prestigiosos del món.

Ella és qui va gravar, fa un any, amb el seu telèfon mòbil, el pla seqüència de la mort per asfíxia de George Floyd a Minneapolis a mans del policia blanc Derek Chauvin. Unes imatges que van encendre les protestes contra el racisme i la violència policial als Estats Units i que van ser clau

en el judici que va declarar culpable l'agent.

 

El premi, poc freqüent, vol reconèixer el valor del periodisme ciutadà i el seu poder en favor de la veritat i la justícia. El jurat ha destacat la capacitat "transformadora" del vídeo de Frazier, "que impacta els espectadors i va incitar les protestes a tot el món contra la brutalitat policial". 

El vídeo mostra com Chauvin manté immobilitzat Floyd, que estava emmanillat, posant-li un genoll al coll durant més de 9 minuts i  no abaixa la pressió en cap moment malgrat les súpliques de l'home, de 46 anys, que avisava que no podia respirar. Floyd va morir per asfíxia allà mateix. L'havien detingut com a sospitós d'haver pagat una compra amb un bitllet fals de 20 dòlars.

 

"Em va canviar la vida"

El passat 25 de maig, coincidint amb el primer aniversari de la mort de Floyd, Darnella Frazier explicava, en un missatge a Instagram, com li va canviar la vida haver estat "testimoni d'un assassinat". Aquell dia, assegura, quan encara tenia 17 anys, "va canviar la meva manera de veure la vida. Em va fer adonar-me de com n'és de perillós ser negre a Amèrica", on, continua "et veuen com a bèstia, animal o criminal només pel color de la pell".

 

Frazier encara porta a sobre "el pes i el trauma" del que va veure, que diu que es va endur la seva infantesa, la va canviar a ella i a la seva família, i la va deixar setmanes sense poder dormir bé i amb atacs de pànic i ansietat cada cop que veia un cotxe policial.

Diu que no és una heroïna, que només estava "en el lloc indicat en el moment adequat", però confessa que, tot i que l'experiència ha estat traumàtica, està orgullosa d'ella mateixa:

"Si no fos pel meu vídeo, el món no hauria conegut la veritat. El meu vídeo no va poder salvar la vida de George Floyd, però ha tret el seu assassí dels carrers."

 

Frazier va declarar com a testimoni en el judici per la mort de Floyd. El seu vídeo va ser clau per considerar Derek Chauvin culpable d'assassinat, en un veredicte històric.

Aquí podeu veure el vídeo sencer, de 9 minuts de durada, gravat per Frazier i difós durant el judici. Se senten les súpliques de George Floyd, immobilitzat al terra, que demana aigua, plora i diu que no pot respirar. També les protestes dels vianants que hi ha al voltant, que demanen a l'agent que el deixi anar, fins que el detingut queda inconscient i se l'emporta l'ambulància, ja mort.


Darnella Frazier va explicar que estava acompanyant la seva neboda a comprar quan va veure "un home aterrat, espantat, suplicant per la seva vida". Llavors va treure el mòbil i va gravar sense parar. Va pujar les imatges a Facebook aquella mateixa nit, unes imatges que han vist milions de persones a tot el món.

ARXIVAT A:
RacismeEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut