Cuixart, al Consell de Drets Humans de l'ONU: "No deixarem mai de protestar"

El president d'Òmnium Cultural denuncia a les Nacions Unides que "la repressió" de l'Estat contra l'independentisme "no s'ha acabat" i reclama l'amnistia

Actualitzat

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha intervingut aquest dijous telemàticament al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, on ha denunciat que "la repressió" de l'estat contra l'independentisme "no s'ha acabat".

Cuixart ha exigit al relator especial sobre el Dret de Reunió Pacífica de l'ONU, Clément Voulé, que pressioni Espanya per "iniciar un procés legal d'amnistia" per a tots els encausats per l'1 d'octubre.

"Li demano que faci complir a Espanya els seus compromisos internacionals", ha reclamat a Voulé, que compareixia per presentar l'informe anual sobre el dret de protesta pacífica al món. L'informe recull queixes per "l'ús excessiu de la força policial" a l'estat, però no menciona el cas de Cuixart o dels altres líders independentistes.

El president d'Òmnium ha avisat que, "si es permet la repressió política en un estat democràtic com l'estat espanyol", els països autoritaris se sentiran "legitimats en les seves pràctiques antidemocràtiques":

"Nosaltres, la societat civil, no deixarem de protestar mai. Defensar els drets humans a Barcelona també és fer-ho a Hong Kong, Bogotà o el Caire. És per això que ho tornarem a fer."

 

"Votarem tantes vegades com faci falta"

Una setmana després de la sortida de la presó, gràcies a l'indult del govern espanyol, Cuixart ha participat en un acte d'Òmnium a l'edifici Roc Boronat de la Universitat Pompeu Fabra, amb més de 200 càrrecs de l'entitat.

"Vaig entrar a la presó com a president d'Òmnium i en surto com a president d'Òmnium", es llegia en una pancarta amb la cara de Cuixart, a qui els assistents han rebut amb una ovació que ha durat diversos minuts.

L'endemà que Pedro Sánchez assegurés al Congrés dels Diputats que no hi hauria referèndum d'autodeterminació, el president d'Òmnium ha respost al president del govern espanyol que "aquest país no renunciarà mai a votar":

"Ho sento molt per vostè, però volem que sàpiga que des de la lluita no violenta seguirem, seguirem pressionant, perquè ens escoltin i votarem tantes vegades com faci falta."

Cuixart ha fet una crida a "tornar a omplir la caixa de solidaritat" davant les reclamacions milionàries del Tribunal de Comptes a una quarantena d'exalts càrrecs dels governs d'Artur Mas i Carles Puigdemont per l'acció exterior de la Generalitat.

 

Cuixart, durant l'acte d'Òmnium a la Universitat Pompeu Fabra
Cuixart, durant l'acte d'Òmnium a la Universitat Pompeu Fabra (ACN/Arnald Prat)


Una Diada per "tornar a aixecar l'ànim de la societat"

El president d'Òmnium ha demanat que, aquest Onze de Setembre, Barcelona es converteixi "en un referent de la llibertat a nivell mundial" amb un acte de "mobilització i força al carrer" que serveixi per "tornar a aixecar l'ànim de la societat" i contradir els que volen l'independentisme "silenciat".

Cuixart també ha dit que vol que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras es trobin aquest estiu a la Catalunya Nord per celebrar els 60 anys d'Òmnium, en un "acte de retrobament nacional on no falti ningú".

 

 

ARXIVAT A:
Òmnium CulturalONUJordi CuixartProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut