Trípoli

Cronologia de la revolta contra el règim de Gaddafi a Líbia

El règim de Moammar al-Gaddafi viu les últimes hores després de gairebé set mesos de revolta, un període sagnant en què la població civil ha patit tant la repressió de l'exèrcit libi com els atacs de l'OTAN per derrocar el govern del coronel. En aquesta cronologia en repassem els principals esdeveniments.

Actualitzat
15 de febrer
Inici de les protestes antigovernamentals a Bengasi, segona ciutat del país i feu dels opositors a Gaddafi. La revolta s'encén per la detenció de l'activista dels drets humans Fethi Tarbel.

17 de febrer

Les protestes dels opositors s'estenen en el que bategen com a "dia de la ira". L'exèrcit comença a reprimir la revolta amb foc real.

19 de febrer
L'exèrcit dispara contra la població civil de Bengasi. Es confirma que Gaddafi utilitza mercenaris per reprimir les protestes.

22 de febrer
Gaddafi assegura, en una aparició a la televisió amb paraigua inclòs, que no deixarà el poder i que està disposat a morir.

10 de març
França és el primer país que reconeix com a interlocutor el Consell Nacional de Transició libi, l'òrgan de l'oposició. Amb el temps, 25 estats, inclosos els Estats Units, faran el mateix.

17 de març
El Consell de Seguretat de les Nacions Unides imposa una zona d'exclusió aèria sobre Líbia i aprova l'ús de la força per defensar els civils. El codi oficial és recórrer a "totes les mesures necessàries" per protegir els civils.

19 de març

Una coalició internacional comença a bombardejar l'exèrcit de Gaddafi.

21 de març
Els aliats bombardegen el palau de Gaddafi.

30 d'abril
Un bombardeig de l'OTAN a Trípoli mata el fill petit de Gaddafi i tres néts.

15 de maig

Els rebels aconsegueixen el control de Misrata, a 200 quilòmetres a l'est de Trípoli, la capital i feu de Gaddafi.

30 de maig
Gaddafi reapareix després de més de 30 dies i ofereix un alto el foc però sense deixar el poder.

27 de juny

El Tribunal Penal Internacional emet una ordre de detenció contra Gaddafi, el seu fill Saif al-Islam i el cap dels serveis secrets.

15 d'agost
Gaddafi s'adreça a la nació amb un missatge telefònic que emet la televisió estatal i en què crida la població a lluitar.

18 d'agost
El règim, cada vegada més acorralat, proposa un alto el foc però exclou la sortida de Gaddafi.

21 d'agost
Els rebels entren a Trípoli amb poca resistència. Gaddafi promet ser a Líbia fins al final i demana no rendir-se.

NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut