Bengasi

Els enfrontaments a Líbia arriben a la capital mentre augmenta la xifra de morts

Alta tensió a Líbia. Aquest dissabte, el règim de Moammar al-Gaddafi ha obert foc contra els manifestants i la xifra de morts ha augmentat fins a acostar-se, segons les fonts, al centenar o fins i tot superar-lo. El control dels mitjans de comunicació per part del govern impedeix que hi hagi xifres oficials, però l'ONG Human Rights Watch diu que les protestes ja han causat 84 morts. Per la seva banda, la cadena de televisió Al-Jazeera eleva el nombre fins als 150. El règim ha tallat l'accés a internet.

Actualitzat
Bengasi, amb diferència, manté el rècord de víctimes mortals de la repressió líbia. L'ONG Human Rights Watch calcula que, només a la segona ciutat del país magrebí, hi ha hagut 65 morts de les més de 80 víctimes mortals que segons l'ONG s'ha cobrat la revolta. Tot i això les últimes informacions d'aquest dissabte a la nit indiquen que les forces de seguretat s'haurien retirat a les seves casernes.

Els manifestants antigovernamentals reclamen democràcia i respecte als drets humans. Al-Gaddafi fa més de 40 anys que governa el país amb mà de ferro. Els manifestants no es deixen atemorir tot i la dura repressió policial i s'han fet sentir i han tallat el pas de vehicles en alguns carrers de la capital del país, Trípoli.

Es fa molt difícil obtenir una informació fiable sobre el balanç de víctimes, davant el ferri control governamental sobre els mitjans de comunicació. El diari "Oya", pròxim al fill d'Al-Gaddafi, eleva a 27 els morts només a Bengasi, on han calat foc a l'emissora de ràdio local, i a la ciutat d'Al-Baida, on haurien penjat dos policies.

La revolta -convocada per internet a l'estil d'Egipte i Tunísia- és el desafiament més important que afronta Al-Gaddafi. El govern hi ha reaccionat amb contundència i silenci informatiu. Aquest últim s'ha traduït en talls en les comunicacions telefòniques.

Hi ha constància que el règim ha fet servir igualment les xarxes socials i la telefonia mòbil per enviar missatges per mirar de dissuadir la població de participar en les protestes amb termes amenaçadors.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut