Crit d'alerta del personal sanitari, que amenaça de mobilitzar-se: "Només cal una espurna"

El conseller de Salut, Manel Balcells, promet 1.000 milions més per a l'any que ve, si s'aproven els pressupostos

RedaccióActualitzat

El sindicat Metges de Catalunya (MC) preveu una gran mobilització del col·lectiu mèdic a curt termini, que podria passar per la vaga, si no hi ha un "canvi radical" per part del Departament de Salut.

Xavier Lleonart, secretari general de MC, ha reclamat una resposta concreta del govern, però també dels grups parlamentaris, a les demandes dels professionals sanitaris i de la ciutadania en general.

Precisament per això, MC ha lliurat al registre general del Parlament més de 54.000 signatures de suport a un decàleg de mesures urgents per salvar la sanitat pública.

Presentació de les 54.344 firmes al registre del Parlament (Metges de Catalunya)

Són, en concret, 54.344 signatures, recollides des del mes de juny entre la ciutadania, que Lleonart diu que són l'últim "crit d'alerta" per mirar de redreçar la situació.

El decàleg demana, entre altres mesures, que s'acabin les retallades, que es contracti més personal, que es millorin les condicions laborals i retributives dels professionals i que el pressupost sanitari quedi blindat.

També, per exemple, el reconeixement i la millor dotació de l'atenció primària i que es tinguin en compte les bretxes digital i generacional en la relació amb els pacients.


"Venim per expressar la fallida del sistema"

En declaracions al programa "Els matins" de TV3, David Arribas, vicesecretari general de Metges de Catalunya, ha explicat que han anat al Parlament per expressar la fallida del sistema" i també l'esgotament mantingut durant massa temps per part dels professionals de la salut.

"Les persones que avui estem treballant en el sistema no podem suportar-ho per seguir exercint la medicina tal com nosaltres creiem que ha de ser feta."

En la mateixa línia que Lleonart, Arribas ha deixat clar: "És molt probable, si no hi ha un canvi radical per part de la política del govern, que ens veiem abocats a fer mobilitzacions al carrer en forma de protesta o en forma de vagues".


Malestar i indignació

En declaracions realitzades al Parlament, durant la presentació de les signatures, Lleonart ha dit: "El malestar i la indignació del personal facultatiu és enorme" i ha assegurat: "Només cal una espurna perquè esclati una revolta".

Metges de Catalunya parla de professionals insuficients i sobrecarregats de feina, d'un problema de relleu generacional i també de manca de planificació.

Xavier Lleonart, secretari general Metges de Catalunya (ACN/Pol Solà)

"Cada dia que passa, el sistema es degrada més i la situació és més irreversible", ha reblat Lleonart.

L'alerta de Metges de Catalunya sobre la situació de la sanitat i la possibilitat que hi hagi mobilitzacions ben aviat arriba enmig de la vaga de la sanitat madrilenya i després de la gran manifestació a Madrid aquest diumenge passat.


Vaga de guàrdies a Mataró

Un dels hospitals on s'està notant aquest crit d'alerta és al de Mataró. Una vuitantena de metges estan de "vaga de guàrdies" per reclamar millores en les condicions de descans i retributives de les hores extres.

El president de Metges de Catalunya i vicepresident del comitè d'empresa de l'hospital, Jordi Cruz, ha explicat que els facultatius es limitaran a fer la jornada que tenen contractada, així com la bossa d'hores de guàrdia obligatòries, però no en faran cap més de les voluntàries que es fan amb força regularitat per cobrir torns.

Els efectes en els pacients no seran immediats, però avisen que hi ha serveis que estan molt al límit, com l'UCI. Allà, explica Cruz, tots els metges estan "sobrepassats" d'hores i la direcció "no els pot obligar a fer-ne ni una més".


Balcells admet llistes d'espera "inacceptables"

El mateix dia que s'hi han presentat les signatures de suport al decàleg per la sanitat pública, el conseller de Salut, Manel Balcells, també ha comparegut al Parlament, on ha admès que hi ha llistes d'espera "inacceptables".

Manel Balcells, conseller de Salut, aquest matí al Parlament (ACN/Parlament)

En la seva primera compareixença a la Comissió de Salut, Balcells també ha reconegut que el nivell d'accés presencial a l'atenció primària és "insostenible". En aquest sentit, ha explicat que només el 35% dels usuaris tenen accés a una visita presencial en un termini de 48 hores.

Balcells, d'altra banda, ja ha fet una primera resposta a les demandes dels metges i de l'oposició, i ha anunciat que els 1.000 milions del fons Covid d'aquest 2022 es mantindran l'any que ve i passaran a ser una partida estructural de la sanitat.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut