Google i Netflix, dels primers a exigir als Estats Units la vacunació als treballadors (Reuters i Reuters/Charles Platiau)

Corporacions com Netflix i Google als EUA exigeixen als treballadors estar vacunats

Mentre es debat la legalitat de la mesura, Biden vol incentivar les vacunacions fins i tot obligant els treballadors federals i l'exèrcit

Judith Casaprima SaguésActualitzat

El debat sobre si la vacunació contra la Covid ha de ser obligatòria no té lloc en algunes grans empreses i multinacionals nord-americanes que ja han pres una decisió sobre aquesta qüestió. Un d'elles és Netflix, que exigirà una certificació que han estat vacunats a tots els treballadors que participin en qualsevol de les seves produccions als Estats Units.

I no és l'única. Els treballadors del Washington Post hauran de demostrar que estan vacunats contra el coronavirus si volen reincorporar-se després de vacances, segons els va informar en una carta l'editor del diari aquest dimarts. Google avisava dimecres als més de 130.000 treballadors que té arreu del món de l'obligació de vacunar-se contra la Covid per tornar a l'oficina a l'octubre.

Als Estats Units, seu de totes aquestes empreses, els Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC, per les sigles en anglès) van establir el mes de maig que la població completament vacunada podria treure's la mascareta la majoria del temps, fins i tot en espais tancats o entre grups de gent.  

Però aquesta setmana l'administració nord-americana ha fet un pas enrere i ha tornat a recomanar l'ús de la mascareta als interiors per l'augment de contagis de la variant delta.

100 dòlars per vacunar-se

El president nord-americà, Joe Biden, aquest dijous mateix ha pres un seguit de mesures per incentivar i augmentar les vacunacions fins al punt d'obligar milers de funcionaris federals a vacunar-se o a sotmetre's a un seguit de restriccions, com dur mascareta o fer-se proves dos cops per setmana. L'estat federal dona feina a 4 milions de persones, inclosos 2 milions de civils.

Biden insta els militars que pensin "com i quan" afegir la vacuna contra el Covid-19 a la llista de vacunes obligatòries a l'exèrcit.

I per a la població civil, el president demana a les autoritats locals que paguin 100 dòlars a qualsevol persona vacunada, recorrent als fons d'emergència alliberats per fer front a la pandèmia.

Netflix, el primer a Hollywood

La plataforma de televisió Netflix és el primer estudi de Hollywood que exigeix aquesta mesura, que, de moment, només aplicarà a la "zona A" de rodatge, que inclou el repartiment, segons la revista The Hollywood Reporter.

Els sindicats que representen actors, guionistes i altres professionals implicats han acceptat la mesura, que consideren que facilitarà la feina ja que es podran relaxar alguns protocols sanitaris malgrat la preocupació per l'expansió de la variant delta. Només s'acceptaran com a excepcions alguns motius religiosos, mèdics o d'edat.

 

Per tornar al treball presencial al Washington Post, els treballadors s'han de vacunar (Reuters/Gary Cameron)

Al Washington Post, vacunats al setembre

Després de mesos de teletreball, els treballadors del Washington Post hauran de tornar a l'oficina tres dies a la setmana a partir del 13 de setembre. Per això l'editor del diari, Fred Ryan, els ha instat a "espavilar-se per coordinar la vacunació" si encara no l'han rebuda per poder tornar a la feina presencial.

 

Google, en funció de cada regió

El conseller delegat de Google, Sundar Pichai, va explicar als treballadors a través del blog de la corporació, que inclou Facebook i Twitter entre altres, com s'aplicarà aquest requisit: "Variarà segons les condicions i regulacions" de cada país i no s'imposarà en una regió fins que les vacunes hi estiguin "àmpliament disponibles".

En aquest sentit, el dret laboral de molts països com a Catalunya i Europa fa que no sigui possible exigir estar vacunat ni tampoc l'acomiadament de qui no vulgui fer-ho.

ARXIVAT A:
Drets laboralsCovid-19Estats UnitsCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut