"Cacophony" és la primera producció pròpia de la Sala Beckett del 2024
"Cacophony" és la primera producció pròpia de la Sala Beckett del 2024

Contundent resposta de la Beckett a l'Espanyol: "Demostra una ignorància total"

La sala de teatre critica el club pel seu enuig per una obra de teatre que fa referència a un jugador blanc-i-blau "inventat" absolt de violació

RedaccióActualitzat

Polèmica per l'obra anglesa "Cacophony", en cartellera a la Sala Beckett. La sala de teatre, a través d'un comunicat, ha expressat el seu "gran astorament i incredulitat" davant les queixes del RCD Espanyol per l'obra.


El club periquito expressava dissabte, també en un comunitat, el seu enuig per la menció d'un futbolista fictici acusat i absolt de violació, que es relaciona amb l'entitat blanc-i-blava. El club ho va considerar una "falta de respecte".

Segons la Beckett, el text publicat pel club demostra "un absolut desconeixement dels fets i una ignorància total del sentit de la cultura en democràcia".

La institució teatral explica que tota la polèmica va néixer d'una publicació a les xarxes d'un usuari que "ni tan sols ha vist l'obra". Això va provocar, afirmen, una reacció en cadena en què es van incloure "insults (...) cada vegada més agressius i amenaçadors" contra els integrants de "Cacophony".

La Beckett acusa l'Espanyol de cometre un "atemptat directe" contra la llibertat d'expressió i "la dignitat mateixa del teatre i l'art en general".

"Atiar el foc, donar credibilitat i deixar-se portar pels missatges agressius i les amenaces llençades a través de les xarxes socials contra una obra de teatre, sense ni tan sols comprovar la veracitat dels fets o l'abast de les conseqüències, és fomentar el fanatisme més baix i desraonat"

Argumenten a més que el jugador blanc-i-blau "inventat" apareix únicament en "dues o tres rèpliques" i que el futbolista en si no té presència a l'obra.

Finalment, la Sala Beckett recorda que tot el que passa a l'escenari "no és mai veritat". Amb to sarcàstic asseguren que es pot entendre amb un "petit esforç intel·lectual".

"Això requereix un petit esforç intel·lectual, tothom el pot fer, no és difícil, i és una manera de poder prendre distància sobre la pròpia condició humana i evitar, així, posicionaments fanàtics."

'Cacophony' és la primera producció pròpia de la Sala Beckett del 2024
"Cacophony" és la primera producció pròpia de la Sala Beckett del 2024 (ACN/Maria Pratdesaba)

La funció social del teatre

El director de l'espai, Toni Casares, s'ha defensat de les acusacions de l'Espanyol aquest diumenge a "El suplement" de Catalunya Ràdio. Ha explicat que a l'obra no hi apareix cap personatge que sigui un futbolista de l'Espanyol acusat de violació, com denuncia el club.

Casares ha explicat que a l'inici de la funció es fa una referència anecdòtica a un cas fictici en què un futbolista de segona divisió ha estat absolt de violació, amb l'objectiu de debatre si això ha influït en la decisió judicial. Un context, diu, que passa a l'obra original britànica escrita per Molly Taylor i que s'ha adaptat en clau catalana.

Segons el director de la Sala Beckett, l'obra tracta sobre la pressió de les xarxes socials i sobre com actualment encara es justifiquen actituds masclistes en tots els àmbits. Casares també apunta la importància que la ficció teatral permeti reflexionar sobre temàtiques com les que tracta "Cacophony".

ARXIVAT A:
Teatre
Anar al contingut