Conservar els llaços grocs: les raons de Torra a la Junta Electoral

El president al·lega que no són de cap partit i esmenta també la "situació especial" pel judici del procés, que altera la neutralitat electoral

Quim BalaguerActualitzat

El llaç groc no es pot associar amb una formació política concreta que es presenti a les eleccions perquè és un símbol que "s'ha emprat de diverses maneres segons el país i moment històric".

Aquest és un dels arguments de l'escrit d'al·legacions que el president Torra ha enviat aquest divendres a la Junta Electoral Central (JEC) perquè desestimi la petició de Ciutadans de retirar els llaços grocs dels edificis públics.

Per reforçar aquesta tesi, l'escrit d'al·legacions recull més d'una desena d'exemples d'arreu del món on al llarg de la història s'ha fet servir un llaç groc com a símbol de diferents causes polítiques i socials, com a recordatori d'esdeveniments o per solidaritat.

A Corea del Sud, per exemple, els llaços grocs serveixen per recordar les més de 300 víctimes del naufragi d'un vaixell...

 

 

...i en diversos tornejos de Golf disputats recentment, molts jugadors lluïen un llaç groc en solidaritat amb un company malalt.

 

 

El president també demana a la JEC que valori la "situació especial" que s'està vivint en aquest període electoral per la celebració del judici del procés, i recorda que el president del Tribunal Suprem ha permès la presència de llaços grocs a la sala.

Segons Torra, la celebració del judici aquests dies altera clarament els marcs de neutralitat habituals, i posa com a exemple la presència de Vox com a acusació particular, que pot ser utilitzada per aquest partit com a propaganda electoral de cara als comicis del 28 d'abril.

L'escrit de Torra també demana a la JEC que no validi les fotografies d'edificis amb llaços grocs, aportades per Ciutadans com a prova, perquè no hi consta la data en què es van fer.

 

Torra ja va enviar dimecres un primer escrit a la JEC on li demanava que reconsiderés la decisió de dilluns passat d'ordenar la retirada dels llaços grocs basant-se en la llibertat d'expressió en l'espai públic i les institucions.

 

PP i Cs porten Torra a la Fiscalia


La JEC s'ha de reunir dilluns de la setmana que ve per respondre a Torra. Abans que això passi, Ciutadans i el PP ja han mogut fitxa i aquest divendres han portat el president a la Fiscalia per no haver retirat els llaços grocs en el termini de 48 hores que se li havia donat.

En l'escrit presentat a la Fiscalia, Ciutadans considera que hi ha indicis que Torra ha comès un delicte electoral i un altre de desobediència greu, Per la seva banda, el PP ha presentat una denúncia a la Fiscalia General de l'Estat contra Torra per un suposat delicte de desobediència.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28AQuim TorraPPCs
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut