Arribada del furgó que transporta els acusats al tribunal per sentir la sentència (EFE/Jerôme Favre)

Condemnen 5 logopedes a Hong Kong per contes "sediciosos" d'ovelles i llops despòtics

"L'ovella del poble" és una sèrie de llibres infantils en què un ramat d'ovelles resisteix al govern despòtic d'una manada de llops

Cinc logopedes hongkonguesos han estat condemnats a 19 mesos de presó per haver publicat una sèrie de llibres considerats "sediciosos" per a infants.

Segons la Fiscalia, els tres llibres publicats com a part d'una sèrie titulada "L'ovella del poble", en què un ramat d'ovelles resisteix al govern despòtic d'una manada de llops, difonen idees "separatistes" i dibuixen el govern xinès com "un estat de vigilància, brutal i autoritari" que és temut, mentre que les ovelles resistents són adorades pel seu poble.

Després de portar més d'un any a la presó, dimecres es va celebrar el judici. Van ser declarats culpables de "sedició" en virtut d'una llei heretada de la colonització britànica i utilitzada per les autoritats actuals per sufocar la dissidència juntament amb la llei de seguretat nacional imposada per Pequín el 2020.

Durant el judici, els autors van declarar que els llibres narraven "la història des de la perspectiva del poble". Van admetre que les ovelles representen els partidaris prodemocràcia que defensen el seu poble davant els llops, que representen el poder de Pequín.

Els fiscals van considerar que els llibres mostraven un "sentiment antixinès" i tenien la intenció d'"incitar a l'odi dels lectors cap a les autoritats de la Xina continental", que podien debilitar la sobirania xinesa sobre l'illa.

No se'n penedeixen

Dissabte, el jutge Kwok Wai-kin, escollit pel govern xinès, va concloure que els llibres eren "un exercici de rentat de cervell" i va acusar els logopedes de "sembrar la llavor de la inestabilitat a la ciutat i a tota la Xina".

Els acusats, Lorie Lai Ming-ling, Melody Yeung Yat-yee, Sidney Ng Hauyi, Samuel Chan Yuen-sum i Marco Fong Tsz-ho, d'entre 25 i 28 anys, són fundadors del sindicat de logopedes a través del qual s'han publicat els llibres, el sindicat prodemocràtic Unió General, que va ser suprimit per les autoritats del registre de sindicats obrers.

Després de la lectura de la sentència, tres dels cinc acusats van dir que no es penedien de res. Melody Yeung, de 28 anys, fins i tot va assegurar que encara esperava estar al costat de les ovelles. "L'únic que lamento és no haver pogut publicar més llibres abans de ser arrestada", va dir al tribunal.

Sidney Ng, de 27 anys, va denunciar a través del seu advocat que la persecució judicial "pretenia intimidar la societat civil i allunyar els hongkonguesos els uns dels altres".

Els cinc logopedes van mantenir que els llibres estaven pensats per ajudar les criatures a entendre la injustícia del sistema.

Ara, els seus advocats esperen que puguin ser alliberats en el termini d'un mes, a causa del temps que ja han passat a la presó.

Repressió a la dissidència

Els llibres, que tenen un format electrònic amb il·lustracions per a infants, es van publicar el 2020, només un any després de les grans protestes del moviment prodemocràcia, que es van saldar sovint amb violència policial. Hong Kong viu des d'aleshores una forta repressió contra les llibertats civils arran de la imposició de la llei de seguretat nacional.

Una llei amb què Pequín espera portar estabilitat a la ciutat, però els crítics consideren que està dissenyada per esclafar la dissidència i debilitar l'autonomia de Hong Kong. Aquest territori és una regió administrativa especial de la Xina on, en principi, s'aplica el règim d'"un país, dos sistemes", que pretén donar certes llibertats a la ciutat.

 

ARXIVAT A:
JudicialSedicióHong Kong
Anar al contingut