Els assistents a la convocatòria de la Plataforma 3O, aquest dissabte a Barcelona (Europa Press)

Commemoracions simbòliques pel tercer aniversari de l'aturada general del 3-O

Una concentració davant del TSJC i una trobada a Argelers recorden la vaga que va paralitzar Catalunya dos dies després del referèndum

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte 3 d'octubre fa tres anys exactes de la vaga general que va paral·litzar Catalunya dos dies després del referèndum de l'1-O, una mobilització massiva que també es va anomenar "aturada de país" o "aturada general".

Per commemorar-ho la Plataforma 3 d'Octubre ha convocat una concentració al davant del Palau de Justícia de Barcelona, seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el TSJC.

Unes 200 persones han acudit a la convocatòria, que a banda de commemorar l'aniversari, ha denunciat la repressió judicial i policial als líders i activistes independentistes que van organitzar l'1-O:


Els concentrats han fet una marxa al voltant de l'edifici, en una acció que forma part de la campanya "Seguim la lluita", iniciada el 20 de setembre al lloc on 3 anys abans va haver-hi la concentració que ara es coneix com a 20S.

Trobada a Argelers

La de la Plataforma 3 d'Octubre ha estat la primera convocatòria al carrer per commemorar l'aniversari de la vaga general, i durant el dia n'hi ha hagut d'altres. Una s'ha fet a Argelers, a la Catalunya Nord, on hi ha anat una caravana de vehicles durant el matí.

Són uns 300 cotxes i motos procedents de tot Catalunya convocats per diversos Consells Locals per la República, i hi han anat en 4 columnes que s'han ajuntat a l'Alt Empordà.


 

La convocatòria vol reafirmar el resultat del referèndum de l'1 d'octubre i també commemorar les mobilitzacions del 3 d'octubre del 2017 i hi participen membres del govern a l'exili. 

 

Recorden el discurs del rei

A banda d'aquestes convocatòries, hi ha hagut diverses accions a Osona, on han recordat el discurs del rei Felip VI d'aquell 3 d'octubre a la nit, amb retrats penjats cap per avall i guillotines:

 


Guillotina amb un cap de porc

A la plaça Urquinaona de Barcelona, un grup de manifestants ha col·locat una guillotina. Sota la guillotina hi han deixat un cap de porc amb una corona posada i un cartell amb la cara de Felip VI. A l'estructura de la guillotina, de color groc, hi ha escrit el lema "Ni oblit, ni perdó" en referència al discurs del monarca.

A Girona, els CDR han cremat un ninot de Felip VI i una estructura feta de caixes de cartró on hi havia dues banderes espanyoles. L'acció s'ha fet a la plaça U d'Octubre de Girona, on s'han concentrat una seixantena de persones.

A Girona han cremat aquesta estructura feta amb caixes de cartró (ACN)
A l'estructura hi havia un ninot de Felip VI i dues banderes d'Espanya (ACN)

Els CDR han llegit un manifest reiterant que "Catalunya no té rei" i criticant que, durant aquell discurs, Felip VI defensés la unitat de l'Estat i obviés "la brutal repressió" del dia del referèndum.

D'altra banda, més de 200 cotxes han format a la tarda diferents columnes que s'han concentrat davant el Centre Penitenciari de Puig de les Basses per reivindicar l'1 i el 3 d'octubre de fa tres anys. Convocats per l'Assemblea Nacional de Catalunya, han deixat centenars de clavells i per evitar les acumulacions han passat davant l'entrada del recinte sense baixar dels vehicles.
 

"Un 3 d'octubre permanent"

Per la seva banda, el líder d'ERC i vicepresident del govern fa 3 anys, Oriol Junqueras, des de la presó de Lledoners ha apel·lat a través de Twitter a "les majories socials" que van fer possible les mobilitzacions d'aquell dia, i ha proposat "un 3 d'octubre permanent":


"Abandonem disputes internes i fem-ho possible"

El president de la Generalitat inhabilitat fa pocs dies, Quim Torra, també ha fet servir Twitter per commemorar l'efemèride, afirmant que "el 3 d'octubre tot era possible" i que "hi hem de tornar", i reclamant abandonar "disputes internes":


"Felip VI va decidir abdicar en directe"

I el líder de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha recordat el discurs que va fer Felip VI aquell dia, que ha qualificat "d'ultradreta" i que ha assegurat que va suposar la seva abdicació com a rei de Catalunya:


 

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàIndependència
Anar al contingut