Com veure el cometa Neowise durant el que queda de juliol

Alberto AlcántaraActualitzat

El cometa C/2020 F3 (Neowise) està sent un dels esdeveniments naturals de l'estiu. La seva aparició majestuosa sobre l'horitzó ha estat un espectacle que ha precedit la sortida del sol durant els últims dies. Però compte, perquè a partir d'ara les condicions per veure'l canviaran.

El cometa sobre el Tibidabo (Antonio Blanco)

Evolució prevista

Com hem dit, fins ara el cometa ha estat visible just abans de l'albada. El 3 de juliol va passar pel periheli, el punt de distància mínima respecte del sol i de màxima brillantor. El vam començar a observar molt baix sobre l'horitzó, i aquests últims dies ha anat guanyant alçada i perdent brillantor. Aquesta dinàmica continuarà fins a la matinada del 14 de juliol.

 

A partir de llavors, haurem de canviar el xip si volem observar el cometa. El mateix dimarts 14 de juliol passarà a ser visible al vespre. Per tant, després de la posta de sol serà un moment propici. En els dies posteriors anirà pujant sobre l'horitzó nord-oest, ràpidament dia rere dia, mentre continua perdent brillantor. Aquesta piulada del divulgador Joan Anton Català presenta un mapa del cel per fer-nos-en una idea visual.

 

 

El dijous 23 de juliol, el cometa Neowise arribarà a la seva màxima aproximació a la Terra, a una distància de 0,69 U.A., uns 100 milions de quilòmetres, unes 270 vegades la distància de la Terra a la Lluna.

A partir del 24 de Juliol s'estabilitzarà i es mantindrà a uns 20 graus d'altura cap al nord-oest al començament de la nit, però amb el pas dels dies serà més necessari l'ajuda d'aparells o fotografies de llarga exposició per apreciar-lo. A més a més, la lluminositat de la Lluna començarà a complicar-ne l'observació.

Protagonista absolut

El cometa ha estat el gran animador d'aquestes matinades de juliol, com proven les múltiples fotografies que ens heu fet arribar a través de la secció de participacions del portal del Temps, i també les que heu compartit a les xarxes socials amb l'etiqueta #ElTempsTV3.

Aquí teniu una galeria fotogràfica amb un petit recull de les vostres imatges. Moltes gràcies a tothom!.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut