Com torna Europa a les aules? Classes presencials i diferents protocols de quarantena

Per evitar tornar a l'ensenyament a distància, a Europa s'aposta per fer tests d'antígens, ja sigui fent-ne preventivament a tothom o només quan aparegui un positiu a l'aula

RedaccióActualitzat

Les aules d'escoles, instituts i facultats catalanes es tornen a omplir aquest dilluns després de l'aturada de les festes de Nadal. I la tornada es fa amb canvis als protocols en les quarantenes per als alumnes d'infantil i primària, que no hauran de fer quarantena si només hi ha un cas de covid a l'aula.

El mes de gener, amb el retorn de les classes en plena onada de la variant òmicron, és un desafiament per al sistema educatiu de tot Europa que no vol renunciar a la presencialitat.

A Europa hi ha països que aquesta setmana ja van reprendre les classes i d'altres que també ho fan aquest dilluns. Per evitar tornar a l'ensenyament a distància aposten pels testos, ja sigui fent-ne preventivament a tothom o només quan aparegui un positiu.

Una preocupació generalitzada és com faran funcionar els centres si s'acumulen moltes baixes dels mestres. A França es calcula que un terç dels 800.000 docents del país acabaran sent positius o contactes en les pròximes setmanes, i que només en podran substituir 9 de cada 100.

A França, si es detecta un positiu en una aula, la resta d'alumnes s'han de sotmetre a tres testos de la covid. El primer test, si és negatiu, els permet tornar a classe només si es tracta d'estudiants vacunats. Per als que no, es manté la quarantena de set dies i una prova abans de la tornada.

Un nen rep la vacuna contra la covid a Madrid (EFE/ Víctor Lerena)

Els escolars a Alemanya, en canvi, s'han de fer un test d'antigen cada dia. Una obligació que es relaxa en el cas dels qui estiguin vacunat. Quan es detecti un cas positiu de covid a l'aula, s'envia a casa l'alumne en qüestió i també el que seu al seu costat.

Al Regne Unit es continua potenciant la realització de testos a casa o als centres escolars, que són gratuïts per a tota la població. Si un alumne dona positiu ha de fer quarantena com a màxim deu dies. A partir del cinquè cas positiu per covid en un grup es contacta amb les autoritats sanitàries. La quarantena per a tot el grup queda reduïda a casos extrems. Davant l'increment de baixes entre el personal docent, les autoritats han demanat a professors jubilats i antics docents que cobreixin les absències.

Alumnes d'un institut de Boulogne-Billancourt, a França (Reuters/Yiming Woo)
Alumnes d'un institut de Boulogne-Billancourt, a França (Reuters/Yiming Woo)

Aquest dilluns, les classes arrenquen també a Bèlgica, on un grup es tancarà i farà quarantena a partir de la quarta infecció.

Després de dues setmanes de confinament general, l'escola es reprèn també als Països Baixos.

Passa el mateix en el cas d'Itàlia, on hi ha mestres que hauran de portar mascaretes FFP2 i algunes regions volen fer ensenyament a distància, malgrat que l'executiu italià insisteix que la tornada a les aules es farà "en presència i amb seguretat". A llars d'infants i escoles infantils, les quarantenes seran de 10 dies i obligatòries per a tota la classe quan es detecti un positiu.

La regió de la Campània mantindrà les escoles tancades dilluns perquè consideren "una irresponsabilitat" fer classes presencials amb l'allau de nous contagis. Sicília aposta per fer tres dies de classes presencials i dos on-line.

 

 

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus Covid-19Òmicron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut