Salvador Dalí
Es preveu que els treballs de l'exhumació de Dalí durin tota la nit
Figueres

Com serà l'exhumació de Dalí

L'exhumació del cadàver es farà amb la màxima discreció i amb els dubtes de com pot haver afectat l'embalsamament la informació genètica del geni

RedaccióActualitzat

Figueres viu aquest dijous una jornada excepcional amb l'exhumació del cadàver del seu fill il·lustre: Salvador Dalí. L'operació per obrir la tomba per extreure ADN de les restes començarà a partir de les vuit quan tanqui el Teatre Museu i hi participarà un reduït nombre de persones enmig de fortes mesures per evitar que se n'obtinguin i difonguin imatges.

Hi ha previstes carpes per tapar la cripta, que és sota la cúpula de vidre, per evitar que des d'un dron o des dels balcons dels edificis del costat s'immortalitzi el moment. Les persones que hi siguin presents, a més, hauran de deixar el mòbil a fora.

Un dels qui hi serà present és Narcís Bardalet, el metge forense que va embalsamar Dalí fa 28 anys. Segons ha reconegut al programa "Els Matins", sent "una mica de pena perquè s'altera el seu descans etern". Segons Bardalet, la clau per poder fer la prova d'ADN dependrà de com hagi afectat el formol les cèl·lules:

"Què pot passar? Jo crec que es trobarà ADN però no és fàcil perquè és un cadàver embalsamat i el formol pot haver danyat el nucli de les cèl·lules."

 

Per poder obtenir l'ADN del geni figuerenc caldrà seguir tres passos. Primer s'ha de desplaçar la llosa d'una tona i mitja que cobreix les restes de Dalí. Està previst que els treballs es facin amb l'ajuda d'una grua de petites dimensions amb politges. Després s'haurà d'exhumar el cadàver i extreure'n el material biològic. No està previst que el cos es traslladi fora de l'espai:

"En general, en un cadàver formolitzat s'agafen dents i ossos llargs. Com ens trobarem el senyor Salvador Dalí és una incògnita".

A banda de dents i ossos llargs, també s'analitzaran algunes ungles

Finalment, un laboratori intentarà treure'n les mostres. El resultat, tenint en compte que som a les portes de l'agost, segons Bardalet es pot allargar un mes o un mes i mig:

"Suposo que la jutgessa ho ha fet amb certa pressa perquè el 18 de setembre hi ha el judici i el dia del judici crec que ho fa per tenir-ho."

Es preveu que els treballs durin tota la nit i que hagin acabat abans de les nou del matí, quan el Museu tornarà a obrir al públic.

 

S'han tallat els carrers de l'entorn de l'equipament a causa de la gran expectació que s'ha generat i que ha portat molts periodistes a Figueres. 

Fa deu anys que Pilar Abel intenta demostrar que el seu pare és Salvador Dalí. Aquest vespre, si no hi ha cap sorpresa d'última hora, exhumaran el cadàver del pintor, com ha ordenat una jutge de Madrid per comprovar-ho.         
 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut