Inés Arrimadas en una trobada de la campanya de les primàries de Ciutadans (EFE/ Carlos Díaz)
Inés Arrimadas en una trobada de la campanya de les primàries de Ciutadans (EFE/ Carlos Díaz)

Ciutadans tria el relleu de Rivera amb Arrimadas com a favorita davant dels crítics

Arrimadas surt amb avantatge després de guanyar amb àmplia diferència la votació de compromissaris

Actualitzat

Ciutadans elegeix aquest cap de setmana qui ha de liderar la formació, després que Albert Rivera deixés el càrrec per la desfeta electoral. Inés Arrimadas, parteix com a la favorita, però s'ha trobat amb una forta resistència del sector crític encapçalat pel diputat per Valladolid Francisco Igea, que reclama un partit més descentralitzat i més veu per a la militància. 

Les primàries es fan durant tot el cap de setmana. Fins a les 9 del vespre d'aquest dissabte, uns 21.000 militants podran votar de manera telemàtica. Diumenge es podrà votar físicament en urnes a vuit capitals de província on els afiliats, majoritàriament del sector crític, ho van demanar. 

Els militants han de votar entre reeditar el lideratge d'Inés Arrimadas que presenta una candidatura continuista en la línia d'Albert Rivera o la plataforma crítica de Francisco Igea que vol donar més veus a les bases i un model de partit menys centralitzat.

Hi ha un tercer candidat: Ximo Aparici, un militant valencià poc conegut que defensa tornar als valors fundacionals del partit.

Arrimadas surt amb avantatge després de guanyar amb àmplia diferència la votació de compromissaris, ja que va aconseguir el suport del 78% dels delegats a l'assemblea general.

Poden votar 20.979 afiliats del cens total de més de 27.000 persones perquè només tenen dret a vot els que estan al corrent de pagament i tenen una antiguitat d'almenys sis mesos.


L'alè dels crítics

Ningú dubtava que Inés Arrimadas optaria a la presidència de Ciutadans. Els potencials competidors es van apartar del seu camí i ara van a la seva candidatura. L'únic que s'ha atrevit a disputar-li la direcció dels taronges és Francisco Igea. I va esperar fins a l'últim moment.

Igea era un desconegut fora de Castella i Lleó fins fa ben poc. Van ser les primàries a les autonomies les que li van donar popularitat dins i fora del partit. Va denunciar irregularitats a la votació telemàtica que li havia donat la victòria a la seva rival, la candidata d'Albert Rivera. Els més crítics van parlar de tupinada. Però el partit va admetre l'error i amb l'error va venir l'esmena. Igea va ser el candidat de Ciutadans a la Junta.

 

El candidat alternatiu a Arrimadas, Francisco Igea
El candidat alternatiu a Arrimadas, Francisco Igea (EFE/Ángeles Visdómine)

Ara Igea recull el malestar dels crítics i marca distàncies pel model de partit. Igea vol descentralitzar. Arrimadas defensa una direcció forta. Tots dos van protagonitzar una conversa tensa que s'ha convertit en la imatge de la campanya:

 

Els compromissaris que aniran al congrés dibuixen una majoria clara a favor d'Arrimadas, si bé el sistema d'elecció és diferent del de les primàries. L'equip d'Igea encara creu que hi pot haver sorpresa.

ARXIVAT A:
CsInés Arrimadas
Anar al contingut