Cigarret electrònic: ajuda per deixar de fumar o porta d'entrada al tabac?
El cigarret electrònic té efectes a llarg termini que es desconeixen

Cigarret electrònic: ajuda per deixar de fumar o porta d'entrada al tabac?

Dos estudis mostren efectes oposats dels cigarrets electrònics: es mostren efectius per deixar de fumar però fan més probable que el consumidor esdevingui fumador habitual

Xavier DuranActualitzat

Dos estudis publicats gairebé simultàniament mostren efectes ben diferents dels cigarrets electrònics. En el primer, es mostra que són més efectius que els pegats de nicotina per abandonar els cigarrets tradicionals. En el segon, s'assenyala que el consum de cigarrets electrònics entre els joves multiplica el risc que més endavant esdevinguin fumadors habituals.

El primer estudi ha anat acompanyat d'articles que alerten sobre els efectes a llarg termini dels cigarrets electrònics. Els autors són un ampli equip d'investigadors britànics, encapçalats per Peter Hajek, de la Queen Mary University de Londres. S'ha publicat al "New England Journal of Medicine".

Els autors van fer un assaig controlat amb 886 persones ateses pel servei de salut britànic per deixar de fumar. A una part se li van prescriure cigarrets electrònics i a l'altra pegats de nicotina. Al cap d'un any, en el primer grup hi havia un 18% de participants que no havien fumat més. En el segon eren el 9,9%. L'abstinència no es va basar només en el testimoni personal, sinó també en anàlisis de la concentració de monòxid de carboni en l'aire exhalat.

Efectes desconeguts a llarg termini

En un comentari publicat en el mateix número de la revista, Belinda Borrelli, de la Universitat de Boston, i George T. O'Connor, del Centre Mèdic de Boston, aporten diversos matisos i comentaris a l'estudi. Així, recorden que el 18% d'abstinència és un resultat semblant a l'obtingut amb altres tractaments amb teràpies reconegudes.

Però, a més, alerten que no es coneixen els efectes dels cigarrets electrònics a llarg termini. Tenint en compte que, entre els participants a l'estudi, el 80% dels que els utilitzaven en seguien consumint al cap d'un any, això pot representar un nou problema de salut. Entre els que van fer servir pegats, només el 9% els seguia utilitzant al cap d'un any.

Altres efectes dels cigarrets electrònics que els autors jutgen que poden ser negatius són l'exposició a fumadors passius i l'exemple d'addicció que es dona als fills. També creuen que els cigarrets electrònics no haurien de ser la primera opció per deixar de fumar. S'hi hauria de recórrer, afirmen, només quan els mètodes aprovats fallen.

Una epidèmia entre els joves

Al desembre, Jerome M. Adams, el director general de Salut Pública dels EUA, feia públic un informe en què alertava sobre l'ús creixent dels cigarrets electrònics entre els joves. En un tuit, Adams qualificava aquest hàbit entre els joves com una "epidèmia".

 

 

A l'informe s'oferien dades sobre l'espectacular augment del consum de cigarrets electrònics entre els joves americans. Entre els estudiants d'educació mitjana i superior s'havia incrementat un 900% entre 2011 i 2015. Després va disminuir, però del 2017 al 2018 gairebé es va doblar: de l'11,7% al 20,8%. Actualment, més de 3,6 milions de joves dels Estats Units consumeixen cigarrets electrònics. Ho fan un de cada cinc estudiants d'ensenyament superior i un de cada vint en l'ensenyament mitjà.

Notícia relacionada: Els cigarrets electrònics poden danyar cèl·lules pulmonars, segons un estudi britànic

El fet és més preocupant si es tenen en compte els resultats del segon estudi, publicat aquest divendres a "JAMA Network". Indica que el consum de cigarrets electrònics multiplica el risc que els joves esdevinguin al cap de poc temps consumidors de tabac de combustió.

Quatre vegades més risc d'esdevenir fumador

La recerca l'han encapçalat Kaitlyn M. Berry i Andrew Stokes, de l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Boston. Es basa en més d'11.000 joves de 12 a 17 anys que van ser seguits durant dos anys. Aquests joves no havien consumit mai, al principi de l'estudi, cigarrets, cigarrets electrònics o cap altre producte relacionat amb el tabac.

El percentatge dels que fumaven tabac convencional al cap de dos anys era molt més elevat entre els que havien començat amb cigarrets electrònics (20,5%) que si s'havien iniciat amb cigarrets de combustió (3,8%). El tractament estadístic de les dades els fa concloure que els consumidors que comencen amb cigarrets electrònics tenen quatre vegades més probabilitats d'esdevenir fumadors esporàdics de tabac convencional i tres vegades més de ser fumadors habituals.

Extrapolant a la població general de joves, calculen que durant aquells dos anys de l'estudi la sisena part de nous fumadors habituals (més de 43.000 joves) es va iniciar amb cigarrets electrònics. I una mica més de la cinquena part dels joves que havien començat a fumar ocasionalment (vora 180.000) també s'havien iniciat amb cigarrets electrònics.

A Catalunya, l'Agència de Salut Pública ja alertava fa uns mesos que els cigarrets electrònics poden ser una porta d'entrada a l'addicció a la nicotina.

Un dels factors que ajuden a fer addictius els cigarrets electrònics són les aromes i sabors que s'hi afegeixen. N'hi ha amb nicotina, molt addictiva, però també s'ofereixen moltes altres aromes. Tres metges alerten sobre això al "New England Journal of Medicine". amb un article titulat, de forma significativa "Els perillosos sabors dels cigarrets electrònics".

Notícia relacionada: Consumir cànnabis amb els cigarrets electrònics: nova moda dels joves nord-americans

Ho consideren un risc i demanen una solució dràstica:

"Pensem que la FDA [l'agència que regula fàrmacs i aliments als EUA]) hauria de prohibir la venda de productes aromàtics amb nicotina per al seu ús en cigarrets electrònics."

Els autors consideren que fins i tot si els joves no passen dels cigarrets electrònics als convencionals, es crea un gran grup d'adults addictes a la nicotina, que obre la porta al consum habitual d'altres substàncies.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutDrogues
Anar al contingut