La moda de les cigarretes electròniques, nova porta al tabaquisme entre els joves

Salut alerta que pot fer revertir la baixada de joves fumadors dels últims anys

Marta MasóActualitzat

La moda de les cigarretes electròniques, o vapejadors, entre els joves i adolescents preocupa les autoritats sanitàries perquè no són del tot innòcues i són una nova porta d'entrada al tabaquisme.

Les campanyes de prevenció del tabaquisme i la llei que en prohibeix l'ús a la majoria d'espais públics han afavorit que el consum del tabac entre els adolescents s'hagi reduït a gairebé la meitat en l'última dècada.

 

El 2004, fumaven un 23% dels joves d'entre catorze i divuit anys. Actualment, aquest percentatge s'ha reduït a l'11 per cent.

Però ara, una nova moda entre els adolescents pot revertir aquesta tendència: són les cigarretes electròniques.

No en diuen fumar, en diuen "vapejar", perquè no expiren fum, sinó vapor d'aigua barrejat amb essències de gustos tan atractius com maduixa, vainilla o xocolata.

L'Ariadna i l'Emma diuen que té bon gust i no perjudica els pulmons.


"Primer ho vaig provar per curiositat, en veure que tothom ho feia, i està bé perquè pots triar els gustos i són bons."


"És una manera de fumar que no fa malbé els pulmons."

 

 

Però això no és del tot cert, i els pares se'n refien o no ho veuen tan perillós.


No es pot vendre a menors

Igual que el tabac, aquest producte tampoc es pot vendre a menors d'edat. Però molts adolescents n'aconsegueixen a través d'algun amic, germà gran, o fins i tot dels pares, que prefereixen que consumeixin cigarretes electròniques abans que tabac.

Els estancs tenen en els "vapers" un altre client, com explica David Juanhuix, vicepresident dels estanquers.

"Ja no cremes els productes tan nocius com el tabac, i, per tant, s'agafen aquí. Per això crec que la gent jove té més tendència a començar i crec que serà un hàbit que quedarà. Podem vapejar dònut, eucaliptus, podem vapejar qualsevol cosa... i això ajuda a ser atractiu per a la gent."

 

La llei prohibeix les cigarretes electròniques o "vapers" en edificis públics, com ara centres sanitaris i escolars, però, a diferència del tabac, no en limita l'ús en bars, restaurants o botigues.

 

 

Una porta al tabaquisme

La moda de les cigarretes electròniques entre els adolescents preocupa molt les autoritats sanitàries, que alerten que poden ser una porta d'entrada a l'addicció a la nicotina. Segons les dades de l'Agència de Salut Pública, el cinquanta per cent dels joves d'entre 14 i 18 anys que són fumadors de tabac han utilitzat les cigarretes electròniques. En canvi, entre els no fumadors, només ho han provat un 6 per cent.

 

 

Josep Maria Suelves, cap del Servei de Prevenció i Control de Tabaquisme, alerta que les cigarretes electròniques no son innòcues i multiplica per dos el risc dels joves a començar a fumar tabac.

"Contactar amb les cigarretes electròniques dobla el risc que aquest adolescent comenci a fumar tabac al cap d'un any. I aquest és el principal motiu d'alarma, per a la societat i per a les famílies. No són una joguina, no són un producte innocu. Poden ser la via per iniciar-se en el consum del tabac."

Alguns instituts ja han començat a alertar les famílies de l'ús de les cigarretes electròniques perquè parlin amb els seus fills dels riscos que comporten.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut