Una zebra morta al parc kenià de Samburu (Reuters/Baz Ratner)

Centenars d'elefants, zebres i nyus moren a Kènia per la sequera extrema

A banda dels animals salvatges, els ramats dels pastors massai també es moren perquè depenen d'unes pastures cada vegada més minses

Actualitzat

1.235 cadàvers d'animals salvatges. És el darrer balanç dels gestors dels parcs naturals de Kènia, que han comptabilitzat centenars d'animals morts a causa de la sequera. La xifra inclou 205 elefants, 381 zebres i 512 nyus.

També s'han trobat les despulles de 51 búfals i 12 girafes, a més de 8 hipopòtams, entre altres exemplars de fauna africana.

La ministra de Turisme, Vida silvestre i Patrimoni, Peninah Malonza, confirma que la dada té en compte les morts durant els últims 9 mesos, entre el mes de febrer i l'octubre.

"Confirmo que hi ha catorze espècies diferents afectades, la majoria de les quals són herbívores. Els elefants joves, sobretot, es moren perquè no poden menjar farratge i no arriben a la biomassa vegetal que hi ha a dos metres d'altura."

Les àrees més castigades inclouen els ecosistemes d'Amboseli, Tsavo i Laikioa-Samburu. L'estudi del govern kenià conclou que la sequera "empitjora a mesura que passen els dies".

Treballadors d'un parc natural a Kènia hidraten un elefant per intentar salvar-lo (Reuters)

El coordinador del programa d'elefants a Kènia, Samson Lenjir, ha fet una reflexió:

"Si els elefants moren, què passarà amb les vaques que depenen de les pastures? Les comunitats de pastors estan realment en perill d'una situació catastròfica en la qual no només perdem bestiar, sinó que també podria morir la gent."


Les comunitats de pastors, en perill

A banda dels danys a la fauna salvatge, la manca d'aigua amenaça la vida de més de tres milions i mig de persones, que tenen moltes dificultats per obtenir aliments o aigua potable.

Una comunitat especialment castigada és la dels pastors i els animals a partir dels quals subsisteixen. Centenars d'integrants de la comunitat nòmada dels massais han perdut els ramats.

Un dels pastors, Kennedy Kateta, ha relatat com se li han mort 123 vaques i només n'hi queden 7. De les 600 cabres que tenia, n'han sobreviscut 100.

Els pastors de la comunitat massai perden els ramats per manca d'aigua (Reuters/Thomas Mukoya)

La sequera amenaça els problemes de subsistència de moltes persones, que són al llindar de la inanició. Especialment a la banda nord i al sud del país, el govern fa esforços per proporcionar aigua, sal i menjar als grups vulnerables i augmenta el seguiment i la recollida de dades.

La pitjor sequera en quaranta anys

L'organització humanitària Oxfam Internacional ha advertit que augmenta la fam a Kènia, Somàlia i Etiòpia, a causa de la pitjor sequera dels últims quaranta anys a la Banya d'Àfrica. Calculen que la manca d'aliments pot provocar una mort cada 36 segons fins a finals d'any.

Els fenòmens naturals extrems, com les sequeres extraordinàriament llargues, les inundacions o els ciclons, sacsegen el continent.

Restes d'animals morts al poble de Tondonyang, a Kènia (Reuters/Monicah Mwangi)

Esperances minses a l'arrencada de la COP27

L'Àfrica arriba diumenge a la Cimera del Clima de l'ONU, la COP27, amb el neguit de les promeses incomplertes sobre la crisi climàtica. Una bona mostra d'aquesta decepció i pessimisme va ser al setembre, a Rotterdam, durant la Cimera d'Adaptació de l'Àfrica.

Hi va assistir un sol mandatari europeu, el primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte. Des del Senegal, el president de torn de la Unió Africana, Macky Sall, va lamentar:

"Veig amb amargor l'absència de líders del món industrialitzat. Són els principals contaminadors del planeta i són els que haurien de finançar l'adaptació."

La COP27 es fa del 6 al 18 de novembre a Egipte. 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàticaÀfrica
Anar al contingut