Les ONG alerten de "la pitjor crisi de fam" a l'Àfrica Oriental el Dia Mundial de l'Alimentació
Malgrat totes les ajudes, 45 milions d'infants menors de 5 anys pateixen desnutrició aguda (Monicah Mwangi/Reuters)

Les ONG alerten de "la pitjor crisi de fam" a l'Àfrica oriental el Dia Mundial de l'Alimentació

Denuncien que gairebé el 10% de la població del planeta passa gana i demanen més finançament i educació

Cada 36 segons mor una persona víctima de la fam en països de l'Àfrica oriental com Somàlia, Etiòpia, Kènia o el Sudan del Sud. És una de les alarmants dades que han fet públiques les ONG dedicades a la lluita contra la fam.

Les organitzacions han llançat un crit d'alerta coincidint amb el Dia Mundial de l'Alimentació que se celebra cada 16 d'octubre, promogut per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO). Demanen més esforços per ajudar els països més afectats per la fam a sortir de la greu situació en què es troben mitjançant el finançament i l'educació. A més, també denuncien l'impacte de l'alça dels preus en aquesta situació.


"La pitjor crisi de fam que es recorda"

Oxfam Intermón assenyala que a Somàlia s'està vivint "la pitjor crisi de fam que es recorda", que supera la crisi de 2011, quan van morir de gana més de 250.000 persones. Segons aquesta organització, una de cada sis persones pateix gana extrema a Somàlia.

A més, el ritme de persones que moren com a conseqüència de la fam en aquest país, però també a Etiòpia i Kènia, s'ha incrementat aquest any. El retard en la provisió d'ajudes en aquestes regions ha deixat milions de persones al límit de la fam.

La sequera que es viu en aquesta regió africana ha agreujat la situació de fam (Michael Tewelde / World Food Programme/Reuters)

També al Sudan del Sud s'està vivint una forta crisi com a conseqüència de les inundacions i el conflicte armat. En total, en aquests quatre països, més de 6 milions d'infants ja pateixen o patiran aviat desnutrició aguda.

Gran part d'aquesta regió africana pateix els efectes de quatre temporades amb molt poca pluja i res fa preveure que la situació millori d'ara endavant. El canvi climàtic ha empobrit els cultius i ha obligat moltes comunitats que treballaven com a pastors a abandonar la seva forma de vida tradicional.

La crisi s'ha vist agreujada en molts d'aquests indrets per conflictes armats, pels efectes col·laterals de la pandèmia de la covid-19 o per l'augment dels preus dels aliments com a conseqüència, en part, de la guerra d'Ucraïna.

La directora regional d'Oxfam en aquesta regió d'Àfrica, Parvin Ngala, alerta d'una "catàstrofe de dimensions enormes".

"Avancem de manera inexorable cap a una onada de fam a la zona. Cada cop més persones moren sota el jou de la fam."


El 10% de la població mundial passa gana

Segons l'últim informe de Nacions Unides, el 2021 ja hi havia 828 milions de persones que passaven gana, gairebé el 10% de la població mundial. Això significa un augment de gairebé 46 milions de persones des del 2020 i 150 milions des de l'inici de la pandèmia de la covid-19.

Aquesta tendència afecta, sobretot, a tres grans zones del món: la regió africana del Sahel, l'Orient Mitjà i l'Amèrica Llatina.

Les ONG denuncien que l'ajuda humanitària s'ha d'incrementar per evitar el desastre (Afolabi Sotunde/Reuters)

Per fer front a aquesta crisi alimentaria global, Nacions Unides creu que s'han de destinar 41.000 milions d'euros a ajuda humanitària, dels quals només un 37,5% han estat coberts fins ara.

El Dia Mundial de l'Alimentació va ser proclamat per la FAO l'any 1979 amb l'objectiu de conscienciar el món sobre el problema alimentari i enfortir la solidaritat en la lluita contra la fam, la desnutrició i la pobresa. La jornada porta aquest any el lema "les nostres accions són el nostre futur".


Jornada d'hàbits saludables a Barcelona

D'altra banda, i coincidint amb el Dia Mundial de l'Alimentació, aquest diumenge se celebra al Moll de Marina de Barcelona la fira La Saludable, organitzada per la Gasol Foundation i el Ministeri de Consum.

La fira pretén promoure hàbits saludables a partir d'activitats lligades a l'alimentació, l'esport i el benestar.

 

ARXIVAT A:
AlimentacióÀfrica
Anar al contingut